Fabula câinele și cățelul

Previzualizare referat:

Extras din referat:

G. Alexandrescu este unul dintre scriitorii reprezentativi a-i perioadei de dinaintea Revolutiei de la 1848. A abordat o diversitate de specii literare: fibula, satira si poezia de meditatie. Cu toate acestea, el a ramas in constiinta pasteritatii prin fbulele sale. Critica literara il considera a fi: Cele mai de seama fabulist al nostrum. (D. Popovici) Fabula -este o specie a genului epic in versuri sau in proza, in care se povesteste o intamplare cu talc, din care se desprinde o invatatura, la care participa personaje allegoric, lutedin lumea animalelor, a plantelor sau a obiectelor.

Fabulele au caracter alegoric, deoarece prin ele se exprima notiuni abstracte, invataturi morale, prin mijloace concrete.

Personificarea este principalul procedeu artistic folosit in fabule, deoarece autorul confera trasaturi omenesti animalelor, plantelor sau obiectelor care sunt peronajele operei.

Opera literara Cainele si catelul de G. Alexandrescu este o fabula. Ea a fost publicata in anul 1842 in volumul Poezii de G. Alexandrescu. In aceasta fibula poetul critica ipocrizia si demagogia unora dintre contemporanii sai, care viseaza sa parvina sis a se imbogateasca, desi sunt lipsiti de orice merit.

Fiind o opera epica, fibula are un narrator care povesteste intamplarea la persoana a III-a. (relatarea obiectiva): Asa vorbea deunazi cu un bou oarecare, /Samson, dulau de curte / Personajele fabulei sunt luate din lumea animalelor: Samson, dulaul de curte ce latra foarte tare, catelul Samurache si un bou oarecare. Personajele sunt luate din lumea animalelor si personificate. Samson tine un discurs despre egalitatea intre oameni, boul il asculta, Samurache intervine in discutie prietenos, apoi Samson il ameninta cu bataia. Personajele sunt alegorice, Samson reprezinta tipul omului care vorbeste mult, dar nu crede nimic din ceea ce spune, fiind ipocrit si demagog. Samurache reprezinta tipul omului naiv, caci el crede cu usurinta vorbele frumoase despre egalitate intre animale, ale lui Samson. Boul poate fi tipul omului prost, care nu are nici o opinie, sau tipul omului imbogatit pe care nu-l mai interesaeaza aceasta discutie.

Actiunea este foarte simpla si secventele narative sunt legate prin inlantuire. Intr-o ograda Samson vorbeste cu nu bou. El spune vorbe frumoase despre egalitatea dintre animale. Afirma ca este o persoana modesta si ca nu-i place sa fie linguist de animalele mai mici: o am de bucurie cand toata lighioana, macar sic ea mai proasta/Caine sadea imi zice, iar nu domnia voastra. Samson mai afirma ca nu-i place sa se laude cu originea sa nobila: Si eu poate sunt nobil, dar s-o arat nu-mi place. Spune c-i sunt nesuferite animalele mari si puternice, care se lauda cu originea lor. Concluzia dulaului este ca trbuie sa fie egalitate intre toate dobitoacele, dupa modelul tarilor civilizate: Oamenii spun adesea ca-n tari civilizate /Este egalitate. Fiind o opera epica, fabula se caracterizeaza si prin prezenta conflictului. Catelul Samurache, incantat de vorbele ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Fabula Cainele Si Catelul - Varianta 3
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
895 cuvinte
Nr caractere:
4 846 caractere
Marime:
10.27KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
fabula, morala
Predat:
la gimnaziu
Sus!