Eu nu strivesc corola de minuni a lumii

Extras din referat Cum descarc?

Poezia"Eu nu strivesc corola de minuni a lumii" deschide volumul de debut al lui Lucian Blaga,este un cod de lectura,o arta poetica prin care eul liric prezinta raportul dintre om si univers,o relatie care exprima bucuia acestuia in a proteja tainle lumii : >>Omul trebuie sa fie un creator,de aceea renunt cu bucurie la cunoasterea absolutului >>.
Textul poetic apartine modernismului intrucat Blaga valorifica lirismul gnoseologic,o forma de cunoastere a misterelor lumii.Acesta este influentat de expresionism,de aceea poezia pune accentul pe eul liric care este caracterizat de trairi puternice,precum si de sentimentul metafizic.De asemenea,textul cultiva categoriile negative : >>morminte >>, >>intunericul >>,dar si substratul mitologic.Poetul se inspira atat din miturile crestine,cat si din cele indice.Astfel,una dintre cele doua tipuri de cunoastere se numeste paradisiaca,amintind de scena in care Dumnezeu i-a spus lui Adam sa numeasca fapturile din jurul lui cu scopul de a-i arata ce poate sa cunoasca prin ratiune.El i-a dat o limita a cunosterii.De cealalta parte, >>corola >> pare sa aiba un corespondent in mitologia indica in >>lotusul cu o mie de petale >>,ceea ce semnifica perfectiunea.
Un alt element de compozitie care demonstreaza modernitatea poeziei este prozodia.Aceasta se caracterizeaza prin versurile libere,cu masura inegala,deoarece accentul cade pe idee.De asemenea,se foloseste tehnica ingambamentului,dandu-se,astfel,cursivitate idee poetice.
Titlul se reia in incipit.Incepe cu pronumele personal << eu >>,ceea ce inseamna ca poezia este o confesiune expresionista de tip monolog.Eul liric se confeseaza cu privire la viziunea despre cunoastere care sustine antiteza eu-altii,demonstrata si de secventele lirice din compozitia poeziei : >>dar eu... >>.Nu este un eu biografi,ci unul simbolic,este eul expresionist vazut ca centru al universului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Eu nu strivesc corola de minuni a lumii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!