Enigma Otiliei - Caracterizarea unui personaj feminin

Extras din referat Cum descarc?

Aparut in martie 1938, romanul Enigma Otiliei prezinta viata burgheziei bucureste din prima jumatate a secolului nostrum.Titlu original al romanului a fost Parintii Otiliei, scriitorul avand in vedere ideea paternitatii.Desfasurarea epica este lenta, conflictul fiind determinat de incercarile membrilor clanului tulea de a pune mana pe averea lui Costache Giurgiuveanu.
Formula romanului este in esenta balzaciana, dar cu evidente implicatii moderne, opera distingandu-se, in primul rand, prin marea unitate in diversitate.Compozitional, romanul este format din studii caracteorologice, urmarind formarea personalitatii lui Felix si consemnarea destinului celorlalte personaje pe fundalul social al epocii.
Lumea romanului graviteaza in jurul singurului personaj cu adevarat viabil:Otilia.Alaturat altor personaje feminine ale literaturii noastre, Otilia impresioneaza prin complexitatea sufletului, prin imprevizibilul ce o invaluie, prin farmec si delicatete.
Ca personaj, Otilia nu are o schema fixa, ea se intregeste parca prin miscarea romanului, in fiecare pagina fiind alta, dar nu labilitate ao invaluie ci intensele register in care evolueaza.Autorul insusi ii fixeaza identitatea:Otilia este eroina mea lirica, proiectia me ain afara, o imagine lunara si feminina.
Prin Otilia, romanul capata modernitate.Ea sparge tiparele clasice care unesc un avar, un arivist, o fata batrana si alti indiviyi interesati doar de partea materiala a oricarei relatii, aducand in prim plan o problematica existentialista.
Ca personaj, Otilia cea zglobie sta sub semnul dramei feminine, ea aducand in aceeasi albie de ganduri furtunoase torente de anxietate, de neimpliniri, de singuratate, de zambete amare sau valuri ale unui timp ajuns la liman.
Fata este vesnic inconjurata de admiratori si iubita de papa Giurgiuveanu, apoi de tanarul Felix, de Pascalopol, un strain care a fost in preajma ei inca de cand era mica si ale carui sentimente nu sunt deloc lamurite.Otilia este admirata de baietii de la Universitate, invidiata de rude, curtata vulgar de Stanica, agasata de Titi.De fapt, Otilia starneste oricui dorinata de a o stapani.Nimeni nu va reusi insa acest lucru cu adevarat.Fiecare va cunoaste mai mult sau mai putin din ea, dar Otilia va ramane, cu toata evolutia ei o enigma.
Cititorului ii este prezentat prin intermediul lui felix Sima, care, abia sosit in casa lui mos Costache si neprimit asa cum s-ar fi asteptat, este gata sa plece.Inainte de a-i vedea chipul, Felix ii aude vocea cristalina si din clipa aceea o va iubi neconditionat.


Fisiere in arhiva (1):

  • Enigma Otiliei - Caracterizarea unui personaj feminin.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!