Emoție de toamnă - demonstrație operă lirică

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Unul dintre marii poeti romani contemporani , Nichita Stanescu , este creatorul unei lirici valoroase si originale in care foloseste un limbaj poetic abstract , inedit , metaforic , capabil sa ofere o viziune noua asupra lumii , in opere ca:,,Testament" , ,,A mea" , ,,Nedreptate" .

Titlul poeziei este o metafora, prin care eul liric isi exprima teama profunda pentru o iubire pe cale de a se sfarsi, starea de amaraciune provocata de o dragoste aflata in pragul destramarii. Astfel , cuvintele ,,emotie" si ,,toamna'' nu se refera la anotimp ci la trairile interne ale eului liric provocate de stingerea treptata a iubirii , conditia in care se afla un suflet ,,desfrunzit" .

Ca orice opera lirica si poezia ,,Emotie de toamna" se caracterizeaza printr-o accentuata subiectivitate , deoarece realitatea este prezentata si infatisata potrivit sensibilitatii eului liric . Astfel , eul liric isi exprima in mod direct senimentele determinate de o iubire tulburata de scurgerea nemiloasa a timpului .

Valorificarea resurselor expresive ale limbii , prin folosirea unui limbaj figurat si armonios , concretizat in imagini artistice si figure de stil , menite sa-l emotioneze si sa-l sensibilizeze pe cititor . Astfel , afirmatia aparent banala ,,a venit toamna" , nu se refera la rotirea anotimpurilor ci la inceputul starii de tristete , provocat de o iubire pe cale sa se stinga .

Fiindu-i teama de suferinta iminenta, poetul implora, printr-un imperativ - ,,acopera-mi inima cu ceva" -, sa-i fie protejata inima, cel putin cu iluzia iubirii, semnificata prin metaforele ,,umbra unui copac", poetul preferand ocrotirea iubitei - ,,sau mai bine cu umbra ta". Eul liric, care-l simbolizeaza pe indragostit, exprima un acut sentiment de teama, izvorat fie din cauza ca nu-si va mai vedea iubita - ,,Ma tem ca n-am sa ta mai vad" - fie din speranta iluzorie ca il va cuprinde din nou entuziasmul iubirii, care se dovedeste a fi doar tentatia evadarii din cotidian intr-o lume imaginara - ,,ca or sa-mi creasca aripi ascutite pana la nori". Starea interioara a indragostitului este disperarea ca iubita ii va parea, in curand, o straina - ,,ca ai sa te ascunzi intr-un ochi strain". Amaraciunea care il va cuprinde este exprimata prin metafora sugestiva a frunzei de pelin , ce determina posibila suferinta a iubitei .

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Emotie de toamna - Demonstratie opera lirica.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
608 cuvinte
Nr caractere:
3 402 caractere
Marime:
8.87KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
toamna, opera lirica, nichita stanescu, umbra
Predat:
la liceu
Sus!