Emotie de toamna de Nichita Stanescu

Extras din referat Cum descarc?

Nichita Stanescu este unul dintre marii poeti romani contemporali care a creat un limbaj poetic nou, capabil sa transpuna in versuri o anumita viziune asupra lumii inconjuratoare. Calitatea limbajului sau si noutatea lui consat in multimea de metafore folosite si in prospetimea exprimarii. Poezia Emotie de toamna face parte din volumul O viziune a sentimentelor Poezia poate fi un testament artistic prin care poetul isi exprima sentimentele de ingrijorare cu privire la ceea ce se va intampla cu opera sa dupa moarte.
Exista primejdia ca opera sa sa fie uitata sau san u mai fie apreciata de oameni.
Titlul Emotie de toamna exprima sentimental de tristete pe care eul lyric il traieste simtind ca se apropie batranetea. Poetul se adreseaza propriei creatii marturisindu-si ingrijorarea. Verbul a acoperi se refera la nevoia eului liric de a-si sti in siguranta opera, cuvantul inima fiind sinonim pentru suflet. Copacul simbol al vesniciei pare o solutie iar umbra creatiei sale il poate salva de la moarte si de la uitare. Prin creatia sa poate dobandi nemurirea. Verbul la persoana I ma tem accentueaza idea nelinistii care se vede nevoit sa se desparta de creatia sa prin moarte.
Metafora O sa mi creasca aripi ascutite pana la nori sugereaza moartea dar prin epitetul ascutite este pusa in evidenta idea sacrificiului necesar pentru creatie iar substantivul nori diferentiaza cele 2 lumi: lumea obisnuita, a oamenilor de rand si lumea superioara a Creatorului. Cele 2 metafore ochi strain si frunza de pelin exprima amaraciunea si tristetea poetului care intervede posibilitatea ca opera san u fie inteleasa de catre cititori sis a fie uitata. Aproprierea de pietre asociata cu tacerea sugereaza moartea.
In aceste conditii poetul se gandeste ca opera sa va dainui numai daca este valoroasa. Pentru a da frumusete si stralucire operei sale, poetul recurge la elementele naturii pe care le transforma dupa imaginatia sa. Metafora inecarii cuvintelor in mare creeaza imaginea contopirii cu natura, marea sugerand viata, prin aceasta opera lui capata nemurire. Un alt element al naturii cosmice de data aceasta, luna exprima puterea imaginatiei poetice. Daca doreste, poetul poate deveni stapanul universului Suier luna si o rasar si o prefac/Intr-o dragoste mare. Poetul nu copiaza realitatea ci o transfigureaza trecand-o prin sufletul sau. Elementele de prozodie: doua strofe inegale ca intindere, rima mixta si masura inegala.
Acest comentariu este realizat prin unirea ideilor si coccluziilor trase de catre un elev si profesorul sau. Dupa cum ati observat acest comentariu al poeziei Emotie de toamna scisa de Nichita Stanescu Este realizat intr-un mod special deoarece noi credem ca poetul nu-si imagineaza tristetea catre o iubita ci isi exprima iubirea fata de opera sa. ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Emotie de toamna de Nichita Stanescu.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!