Eminescu Oda In Metru Antic

Extras din referat Cum descarc?

Oda este o specie literara creata de reprezentantii clasicismului (antic sau european); creatorul de tip romantic opereaza un transfer de la modelul clasic, spre cel romantic, prin elemente mai ales de continut, decat de forma.
Poemul eminescian a fost intr-o varianta initiala, un elogiu la adresa unui erou contemporan, Napoeo al III-lea, pastrand deci ceintele odei clasice; devine insa o meditatie grava din perspectiva unui eu liric, cu privire la moarte, poarta care deschide calea spre cunoasterea Sinelui. Meditatia este prin excelenta romantica, dar exprimand trairi Eminescu deschide drum spre lirica sec. XX-lea. (v. Expresionismul). Subtitlul poemului (in metru antic) trimite la modelul artistic antic grecesc: alternanta versului sofic lung cu versul odeneu, scurt, masculin; versul odeneu este purtatorul semnificatiei, imaginii artistice realizate prin cele trei versuri anterioare. Versul odeneu construieste o muzica dezarmonica, atragand atentia asupra motivului: singuratatea, moartea neinduratoare, apele marii, pasarea Phoenix.
Muzica neobisnuita, aparent moderna, releva o traire de tip tragic, eul liric traieste la modul tragic procesul mortificarii (pregatirea pentru moarte) Eminescu a valorificat sugestiile mitologiei grecesti, dar mai ales ale practicii Yogine pregatirea pentru moarte este treptata, gradata. La nivelul textului, figura de constructie este gradatia, prin care se urmareste cresterea tensiunii lirice.
Nu credeam sa-nvat a muri vreodata accentul cade in versul sofic, pe negatia nu, care trimite la o constiinta dilematica.
Imaginea eului liric este a eroului romantic prin excelenta: Tanar infasurat in manta, orgolios increzator in tineretea lui vesnica / Pururi tanar infasurat in unda-mi; matafora mantaii este simbolul increderii in superioritatea tineretii.
Imaginea urmatoare este un oximoron: tineretea este aterata de insingurare, dar statutul eroului romantic presupune visarii, astfel incat insingurarea nu mai este un morb (microb) este cautata pentru ca trimite la visare.
Starea singuratatii este un motiv tipic eminescian care releva dorul de inalt, de absolut.
Catrenul al doilea este o punere in imagine artistica a practicii yoghine, care presupune refuzul iubirii, refuzul trairii prin afectiune, pentru a se putea produce transcederea; paradoxal este faptul ca Eminescu dezvolta motivul durerii, al suferintei de origine schopenhauriana: Suferinta tu, dureros de dulce, un oximoron care trimite la statutul eroului eminescian care traieste prin Voluptatea durerii (dureros de dulce este o sintagma, superlativul absolut stilistic al adj. dulce). Eroul eminescian se identifica cu Isus, imaginea artistica trimite la cupa pe care Isus o bea, pacatul omenesc: Pana-n fund baui voluptatea mortii / Neiduratoareo (imaginea este tor un oximoron, unic). Trecand prin experiente universale, eul liric eminescian, se confrunta cu Hercule sau cu Nessus, ei doi barbati ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Eminescu Oda In Metru Antic
    • Referat.doc

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!