Previzualizare referat:

Extras din referat:

Educatia este un fenomen social specializat organizat prin intermediul caruia are

loc transmiterea valorilor create de omenire si a experientei social-istorice asupra individului cu scopul de a-l pregati pentru viata sociala.

Educatia comunista este o treapta superioara a fenomenului educativ, desfasurata in conditiile societatii lipsite de exploatare. Inceputurile educatiei comuniste au existat inca din oranduirea capitalista prin activitatea desfasurata de catrre partidele revolutionare ale clasei muncitoare. Pornind de la faptul ca fiinta umana este o unitate bio-psiho-sociala si urmarind realizarea personalitatii multilateral dezvoltate, educatia comunista are in vedere dezvoltarea capacitatilor fizice si psihice ale individului, pregatirea lui pentru viata sociala, astfel incat sa poata contribui cu eficienta, prin intreaga sa activitate, la progresul social, la indeplinirea intereselor comune intregii omeniri cat si ale sale.

Inca de la inceput invatamantul a avut cateva perioade grele, acestea constand in faptul ca regimul comunist interzicea pierderea sarcinii voite, la ordinul tovarasului Ceausescu, acesta avand scop cresterea populatiei. Acest fapt a adus la o crestere brusca a copiilor si bineinteles a problemelor legate de numarul de locuri in gradinite si scoli.. Conform premizei ca partidul comunist nu educa oameni lenesi si needucati, elevii aveau un tel de urmat: ""Elevul are indatorirea fundamentala sa iubeasca patria noastra, Republica Socialista Roma?nia, sa dovedeasca dragoste si devotament fata de partid, pentru cauza socialismului si comunismului, prin atitudinea lui fata de invatatura si munca, prin intreaga sa comportare in scoala si in afara scolii, prin pretuirea traditiilor glorioase de lupta ale poporului pentru eliberarea nationala si sociala, prin participarea la actiunile patriotice."

Inca de mici, copiii deveneau "soimii patriei", apoi pionieri, "utecisti", participand la diversele manifestari dedicate Partidului Comunist si conducatorului acestuia. Elevul in perioada comunista se numea pionier. Acesta era un membru al organizatiei de masa a elevilor de 7-14 ani, care, avea ca scop educarea comunista a elevilor. Pionierul participa la evenimente organizate in cinstea pardidului comunist sau a cinsti venirea tovarasului Nicolae Ceausescu in orasul lor.

Bibliografie:

* Dictionar de etica pentru tineret , ed.Politica - Bucuresti , 1969

* Almanahul Scanteia , 1978

* Dezarmarea, cronologie 1944-1977 , Nicolae Ecobescu

* Almanahul educatiei dedicate parintilor , 1980

* Istoria romanilor , manual pentru clasa a XII-a , editura Petrion

* Politica si istorie , Vlad Georgescu

* Almanah Flacara , 1986

* Almanah Magazin , 1987

* Almanah Magazin , 1990

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Elevul comunist.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
933 cuvinte
Nr caractere:
5 590 caractere
Marime:
42.64KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
elev, comunism, Nicolae Ceausescu, pionier
Predat:
la gimnaziu
Sus!