Elena Farago

Extras din referat Cum descarc?

Autoarea adulata de copii (Catelusul schiop, Sfatul degetelor, Motanul pedepsit, Gandacelul, Mos Craciun) se naste la Barlad, numindu-se Elena Paximade. Era fiica unor greci destul de bogati, veseli si fericiti. Mama nascuse sapte copii. Dar la varsta de 11 ani, pentru Elena a inceput drama. Mor trei copii, apoi mama si, cand avea 17 ani, se prapadeste si tata, in bratele ei.
Elena ajunge guvernanta a copiilor lui I. L. Caragiale (si el grec de origine). Citeste cu nesat cartile din biblioteca scriitorului. Domnisoara de 19 ani, inalta, cu ochi negri, ca ciresele amare, se ocupa de copiii lui Caragiale, Luki si Tuski.
Apoi a devenit ea insasi scriitoare, fiind considerata la inceputul secolului cea mai mare poetesa a vremii (volumele Versuri, Soapte din umbra, Soaptele amurgului). Elena s-a casatorit cu Francisc Farago (director de banca la Constanta, apoi la Braila si Craiova, unde se stabilesc). Ca scriitoare, ii va purta numele, desi a semnat si Fatma. La Craiova, a trait si scris pana la finele vietii (a crescut doi copii). Pentru copiii ei si ai tarii a scris o multime de volume, intre care: Din traista lui Mos Craciun, Bobocica, Sa nu plangem, Ziarul unui motan, 4 gaze nazdravane). ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Elena Farago
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!