Elemente De Teorie Literara

Extras din referat Cum descarc?

Prezenta autorului e partial inlocuita de cea a personajelor in o exprimare indirecta. Naratiunea alterneaza cu descrierea Dumbrava Rosie de V. Alecsandri, Iliada de Homer etc.
Genul cel mai subiectiv care exprima nemijlocit sentimentele prin metafore si simboluri. Dpdv gramatical caracteristica lui e pers. Satira. Duhului meu de Gr. Alexandrescu etc Cuprinde opere destinate reprezentarii pe scena. Personajele iau cu totul locul autorului, a carui interventie indirecta se manifesta prin indicatiile de regie. Antigona de Sofocle, Ciclul Chiritele de V. Alecsandri etc.
Gen epic Balada Poem narativ pe teme eroice, legendare, fantastice, prezentate in folclor. Miorita, Mesterul Manole etc.
Legenda Povestire populara care are in general, drept subiect, evenimente sau fiinte imaginare sau fapte reale deformate, infrumusetate. Cea din urma noapte a lui Stefan cel Mare de D. Bolintineanu etc.
Basmul Specie a epicii populare si culte, de obicei in proza in care personajele imaginare traverseaza intamplari fantastice. Tinerete fara batranete de Petre Ispirescu, basmele fratilor Grimm sa. Snoava Naratiune umoristico-satirica, specie a literaturii populare. Este adesea hazlie si de obicei scurta. Anton Pann Poem Specie lirica sub forma unor proze scurte in care se renunta la caracteristicile traditionale ale poeziei. Cantarea Romaniei de Alecu Russo, Ferestrele de Ch. Baudelaire etc.
Epopee Relatare poetica a unor aventuri eroice. Lung poem eroic, specie a genului epic.
Mahabharata, Ramayama, Iliada, Odiseea etc.
Fabula Compozitie alegorica, cel mai adesea in versuri, care ilustreaza o morala. Personajele sunt adesea animale ale caror trasaturi sunt asemenea oamenilor pe care-i reprezinta si care sunt ironizate. Cainele si catelul de Gr. Alexandrescu etc.
Schita Specie a genului epic in proza de mici proportii in care e surprins un singur moment din viata unui personaj Momente si schite de I. L. Caragiale Nuvela Scurta compozitie literara de fictiune, la inceput sinonima cu povestirea. Alexandru Lapusneanul de Costache Negruzzi sa. Roman Specie a genului epic cu o actiune complexa la care participa un numar mare de personaje si care realizeaza o imagine complexa a societatii evocate. Cei trei muschetari de Al. Dumas, Ciocoii vechi si noi de Nicolae Filimon samd. Genul dramatic Tragedia Opera dramatica in versuri care reprezinta personaje eroice in situatii conflictuale, exceptionale, in masura sa trezeasca spaima sau mila.
Antigona de Sofocle Comedia Specie a genului dramatic care provoaca rasul prin zugravirea satirica a moravurilor, a tipurilor umane prin succesiunea unor situatii neasteptate.
Ciclul Chiritelor de V. Alecsandri, O scrisoare pierduta de I. L. Caragiale etc.
Drama Piesa de teatru asemanatoare tragediei prezentand o actiune violenta sau dureroasa in care comicul se poate alatura tragicului.
Despot Voda ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Elemente De Teorie Literara
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!