Elaborarea unui Text Argumentativ

Extras din referat Cum descarc?

DESPRE TEXTUL ARGUMENTATIV
ELABORAREA UNUI TEXT ARGUMENTATIV PE BAZA UNUI CITAT 
Elaborarea eseului care porneste de la un citat va incepe cu examinarea acestuia. Procedura de analiza a citatelor presupune realizarea unor operatii intelectuale, care trebuie sa evidentieze: 
- Esenta semantica a citatului;
- Valoarea si limitele citatului;
- Posibilitatea de a-l interpreta diferit;
- Atitudinea proprie fata de afirmatia din citat;
- Relevanta citatului pentru diferite situatii cotidiene, literare etc.
Pentru aceasta, realizati una dintre sarcinile de mai jos: 
- Scrieti, in decurs de 3-5 minute, orice va trece prin gind in raport cu acest citat;
- Asociati cuvintele semnificative din citat cu diferite notiuni, idei, concepte, titluri de opere literare si din alte arte, citate din literatura nationala si universala studiata; 
- Formulati un spectru de intrebari asupra citatului, in cheie de interogare multiprocesuala, apoi raspundeti succint la aceste intrebari. Remarcati conexiunile dintre intrebarile formulate, inregistrati ideile care apar pe parcursul analizei citatului.
Modul cel mai obisnuit de a sustine teza este de a face o afirmatie si de a oferi apoi suporturi, dovezi care sa o confirme. De obicei sustinerea afirmatiei se face prin exemple. Este, de asemenea, posibil sa se inceapa cu o rezumare a exemplelor (dovezile) si apoi sa se extraga concluzia. 
Propozitia de introducere. Prima propozitie a eseului trebuie sa fie suficient de interesanta pentru a determina cititorul sa citeasca mai departe. Aceasta propozitie ar putea fi una provocativa sau o intrebare majora. In oricare dintre cazuri, va trebui ca cititorul sa fie introdus in subiect si focalizat asupra subiectului ce va fi discutat.
Formularea tezei. E de obicei ultima propozitie a primului paragraf si serveste ca linie directoare a eseului. Ea reprezinta ideea care va fi sustinuta de-a lungul intregului eseu. 
Propozitiile de final. Aceasta sectiune semnaleaza sfarsitul eseului si/sau o impresie de final cititorului. Iata cateva posibile moduri de scriere a ultimelor propozitii:
- Discuta viitorul subiectului prezentat. Aceasta poate accentua importanta eseului. De asemenea, aceasta poate ajuta cititorul sa aplice noua informatie sau sa vada lucrurile global
- Da cititorului ceva la care sa se gandeasca, poate un mod de a utiliza eseul in viata de zi cu zi
- Revine la primele propozitii pentru a da o forma circulara eseului
- Pune intrebari, ori cititorului, ori intrebari generale, care sa ajute cititorul sa obtina o noua perspectiva asupra subiectului 
Stilul reprezinta modul cum ne exprimam ideile. Acesta trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
- Sa fie simplu si direct.
- Sa evite argoul si exprimarea colocviala.
- Sa contina fraze scurte.
- Sa fie concis.
ETAPELE ELABARARII UNUI TEXT ARGUMENTATIV
1. Examinati cu atentie enuntul propus. Identificati problema pentru care urmeaza sa va pronuntati pozitia.
2. Formulati ideea-teza: Cred ca ... .
3. Identificati argumentul pe care va edificati optiunea: &pentru ca ... .
4. Treceti in revista o serie de motive pentru care argumentele sunt considerate primordiale: a, b, c..
5. Concentrati-va asupra motivelor cu adevarat relevante si interpretati fiecare motiv ales: Ma bazez pe faptul ca ... .
6. Ilustrati motivele pentru care optati, sustinindu-le cu referinte la texte literare, situatii de viata, experienta proprie.
7. Examinati-va pledoaria din punctul de vedere al unui oponent, anticipind unele obiectii posibile si raspundeti la aceste obiectii, insistind pe contraargumentele care le-ar putea preveni: Mi s-ar putea reprosa ca ..., dar ...
8. Urmariti coerenta discursului dvs., legati ideile intre ele, marcati alineatele.
9. Eliminati surplusul de cuvinte incidente si cuvinte de umplutura. Lasati strictul necesar de cuvinte care ar personaliza textul dvs.
10. Formulati concluziile


Fisiere in arhiva (1):

  • Elaborarea unui Text Argumentativ.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!