Edgar Allan Poe

Extras din referat Cum descarc?

Edgar Allan Poe
Edgar Allan Poe a fost scriitor american, poet, romancier, nuvelist si critic literar, creator al genului de scurte povestiri si precursor al literaturii moderne de fictiune stiintiifico-fantastica.
Nascut la Boston, intr-o familie de actori, Edgar Poe ramane orfan de ambii parinti la varsta de 3 ani si este adoptat de familia John Allan, un negustor instarit din Richmond/Virginia, primind numele de Edgar Allan Poe. Dupa studii secundare in Liverpool (Anglia) si in Richmond, se inscrie in 1825 la Universitatea din Virginia, pe care este nevoit sa o paraseasca dupa un an, lipsit de mijloace materiale si inglodat in datorii, in urma unei vieti extravagante, ceea ce a dus la un conflict cu tatal sau adoptiv. Poe incearca sa faca o cariera militara, dar este exclus din academia militara din West Point, pentru acte deliberate de indisciplina. In aceasta perioada publica, fara prea mult succes, primele sale poezii. In 1833 inregistreaza primul succes cu povestirea ,,Manuscris gasit intr-o sticla", castigand concursul organizat de revista ,,Saturday Visitor din Baltimore". Se stabileste in Baltimore, dupa ce se casatorise in 1836 cu verisoara lui, Virginia Clemm. Devine redactor principal al revistei ,,Southern Literary Messenger", dar pierde postul dupa scurt timp, din cauza exceselor sale alcoolice. Aparitia nuvelei ,,Povestea lui Arthur Gordon Pym" atrage atentia publicului si a criticilor, Poe devine editor asistent la revista ,,Burtonas Gentlemenas Magazine", trece dupa un an la revista ,,Grahamas Magazine", unde publica numeroase articole, povestiri si eseuri, aducandu-i reputatia unui critic competent si sever. In 1839 apare in doua volume un ciclu de nuvele ,,Povestiri ale Grotescului si Arabescului", apreciate de public, dar fara succes material. In ianuarie 1845 publica in revista ,,Evening Mirror" celebrul sau poem ,,Corbul", care a provocat o adevarata senzatie. Imbol-navirea si moartea sotiei sale, Virginia, in 1847 ii accentueaza insa abuzul de bauturi alcoolice; Poe duce o existenta tot mai dezorganizata, care ii precipita ruina fizica si spirituala. Dupa o disparitie de cateva zile, in ziua de 3 octombrie 1849 este gasit cazut pe un trotuar in orasul Baltimore, in stare de confuzie mintala provocata de alcool si droguri. Moare in spital patru zile mai tarziu, la 7 octombrie 1849.
Publicatiile de critica literara ale lui Edgar Allan Poe se caracterizeaza printr-o profunda cunoastere a literaturii, prin spirit sarcastic, simt ascutit in receptarea adevaratelor valori creative. Scrierile sale teoretice, in special conceptia sa asupra stilului de nuvele scurte, s-au bucurat inca din timpul vietii de o atentie si pretuire deosebita si au exercitat o influenta puternica asupra generatiilor ulterioare de prozatori. Cu ,,Filosofia creatiei poetice" sau ,,Principiul poetic" s-a facut inceputul teoriilor literaturii moderne. (pr. Paul LEHACI)
Proza
Marturia cea mai complexa a pozitiei prioritare in declansarea curentelor de innoire a literaturii o constituie proza lui Edgar Poe. Povestirile sale "Aventurile lui Gordon Pym" (The Narrative of Athur Gordon Pym), "Prabusirea casei Usher" (The Fall of the House of Usher), "Carabusul de aur" (The Gold Bug), "Pisica neagra" (The Black Cat), "Butelia de Amontillado"" (The Cask of Amontillado) sunt cateva din povestirile lui Edgar Allan Poe care au fortat frontierele imaginarului, imbinand teritoriile vietii si ale mortii intr-o sinteza halucinanta, o viziune ce da valoare simbolica unor proiectii maladive ale lumii reale. Miscarea literara Junimea condusa de Titu Maiorescu ii descopera prozele, este tradus din limba franceza, in care fusese tradus de poetul Charles Baudelaire de Veronica Micle, Mihai Eminescu sau Ion Luca Caragiale si aceasta descoperire are un impact deosebit asupra aparitiei literaturii noastre fantastice.
Critica literara si eseistica
Publicatiile de critica literara ale lui Edgar Allan Poe se caracterizeaza printr-o profunda cunoastere a literaturii, prin spirit sarcastic, simt ascutit in receptarea adevaratelor valori creative. Scrierile sale teoretice, in special conceptia sa asupra stilului de nuvele scurte, s-au bucurat inca din timpul vietii de o atentie si pretuire deosebita si au exercitat o influenta puternica asupra generatiilor ulterioare de prozatori. Cu "Filosofia creatiei poetice" (The Philosophy of Composition, 1846) sau "Principiul poetic" (The Poetic Principle, 1850) s-a facut inceputul teoriilor literaturii moderne.


Fisiere in arhiva (1):

  • Edgar Allan Poe.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!