Dramaturgia

Extras din referat Cum descarc?

,,O scrisoare pierduta" de Ion Luca Caragiale, ,,Act venetian" de Camil Petrescu si ,,Scaunele" de Eugen Ionescu sunt trei opere care apartin unuia dintre cele trei mari genuri literare, anume genului dramatic. Aceste trei lucrari reprezinta, la randul lor, tot atatea mari categorii ale textelor dramatice: comedia, tragedia (drama) si respectiv teatrul absurdului. 
,,O scrisoare pierduta" reprezinta materializarea unui anumit dezgust fata de noile valori sau mai bine spus nonvalori pe care societatea le-a adoptat la sfarsitul secolului al nouasprezecelea. Aceasta societate tinde sa devina de-a dreptul o farsa, atitudinea adoptata de catre autor este una plina de ironie si sarcasm.
A doua piesa, ,,Act venetian", ne introduce intr-o lume a ideilor, o lume in care adevarata drama nu poate exista decat la nivelul ideilor si a conceptelor (,,Da, m-am inselat, si astazi ai putea sa-mi arzi pieptul cu un fier inrosit, dar n-ai ajunge pana la veninul acestei nedumeriri...").
Lucrarea intitulata ,,Scaunele" ne prezinta o lume atat de reala incat pare de-a dreptul absurda si fara nici un sens. In aceasta lume, omul este prizonierul incapacitatii sale de a comunica pana si in situatiile extreme ale vietii sale. Acest om nu mai poate iesi din rutina zilnica, fapt care contureaza o existenta umana de-a dreptul tragica: ,,[Batranul] O ultima data... iti acord deplina mea incredere... ma bizui pe tine... Vei spune totul... Iti las mostenire mesajul [...] Adio, voua tuturor. [...] [Oratorul] (care in timpul dublei sinucideri a ramas indiferent, se hotaraste [...] sa ia cuvantul; in fata randurilor goale, face semne multimii invizibile, dandu-i a intelege ca e surd si mut; face semne de surdomut: sfortari deznadajduite...)"


Fisiere in arhiva (1):

  • Dramaturgia.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!