Doina

Extras din referat Cum descarc?

Doina este o specie a literaturii populare, apartinand genului liric in care autorul isi exprima sentimentele si convingirile fata de unele probleme ale vietii, fata de timp si natura si fata de sine insusi.
Trasaturile doinei :
- este o opera lirica, autorul isi exprima direct sentimentele si gandurile;
- este o creatie sincretica, adica poate fi si cantata;
- are un caracter intim personal fiind o expresie a sentimentelor umane;
- se inspira din unele probleme existentiale (sentimente precum iubirea, ura sau revolta, plecarea in armata, sau la unele evenimente di viata omului precum doina de jale la mormantari)
- de obicei se clasifica in functie de sentimente sau de atitudinile exprimate: de jale, de noroc, de instrainare, de dor etc.
? Doina
Poiezia ,,Doina" exprima sentimentile creatorului anonim in toate momentele decisive ale vetii. Prin versurile sale doina mangaie sufletul si alina tristetea in clipele triste si vibreaza de bucurie in clipele de fericire. Ca tematica si importanta ,,Doina" este inseparabila de viata omului pentru ca exprima o parte din sufletul sau.
Poezia debuteaza cu o repetitie si un epitet expresiv prin care se realizeaza o formula de adresare plina de afectivitate: ,,Doina, Doina, cantec dulce!"
Vraja versului ei il incanta pe roman de fiecare data: ,,Cand te-aud nu m-as mai duce!".
Utilizarea persoanei intai confera verilidicitate sentimentelor exprimate. ,,Eu stau in loc ".
Rotatia anotimpurilor si bucuria venirii primaverii sunt ideile evidentiate in continuarea ideii care sugereaza renasterea naturii in timpul primaverii: 
,,Bate vant de primavara
Eu cant doina pe afara".


Fisiere in arhiva (1):

  • Doina.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!