Previzualizare referat:

Extras din referat:

Poezia "Doina" poarta ca titlu numele speciei folclorice per care o reprezinta si in care autorul anonim isi exprima dragostea , pretuirea si admiratia nemarginita pentru cantecul ei , intrucat cu el isi insufleteste intreaga existenta , si prin el isi exprima toate sentimen-tele, fie dorul , fie jalea , fie bucuria si necazul , fie revolta si dorinta de dreptate.

Prin lirismul lui , prin profunzimea sentimentelor exprimate , acest cantec despre cantec este tot o doina care nu se incadreaza in nici una dintre felurile ei , dar care le aminteste pe toate dintre elementele lor caracterisitice.

Doina apare personificata , si de aceea inca de la inceputul ei poetul popular i se adre-seaza ca unei fiinte dragi, apreciate , prin intermediul subst. "doina" , repetat in cazul vocativ si isi marturiseste deschis impresia pe care aceasta o lasa asupra sa .

El este fermecat de dulceata (armonia versului ei) pentru ca astfel ea ii alina suferin-tele: "Doina ,doina ,cantic dulce / cand te aud nu m-as mai duce " dar si de tonul melo-diei caci ea exprima in aceeasi masura o durere profunda : "Doina , doina vers cu foc / Cand rasuni eu stau pe loc ! . Capacitatea doinei de a exprima deopotriva alinarea suferin-tei , dorul ,dar si durerea patrunzatoare, bucurile , dar si necazul este sugerata prin epite-tele "dulce" , "cu foc" distribuite in constructii versative "cantic dulce" si "vers cu foc" contribuind astfel la accentuarea sentimentelor.

Doina este raportata la trecutul anotimpurilor , la elementel din natura, pt ea il insoteste pe om.Venirea primaverii aminteste in sufletul poporului speranta,dorul de viata, dorinta de evadare intr-un spatiu nelimitat al libertatii , in mijlocul naturii si de aceea isi exprima bucuria , satisfactia si entuziasmul : "bate vant de primavara / eu cant doina pe afara / De ma-ngan cu floriile / si privighetoriile " Versul "a ingandurat sugereaza armonia verului soptit , murmurat , expresivitatea ei , dar exprima si ideea de insotire cu celelalte elemente ale naturii - floriile si privighetoriile , care arata si ele simboluri ale frumusetii naturii.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Doina.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
952 cuvinte
Nr caractere:
5 186 caractere
Marime:
9.48KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
doina, poezie
Predat:
la liceu
Sus!