Dl Goe De Ion Luca Caragiale

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Ion Luca Caragiale, nascut in 1852 si decedat in 1912, este scriitor clasic al literaturii romane, autor de comedii, creator de nuvele si un maestru al schitei.

Schita este un text narativ de dimensiuni reduse, avand actiunea limitata la un singur episod din viata personajelor. Numarul personajelor dintr-o schita este, de obicei, mic. Cadrul desfasurarii intamplarilor est erestrans, ritmul actiunii este viu, dinamic, iar amanuntele mentionate in text sunt putine, dar semnificative.

D-l Goe este o opera epica deoarece ideile, gandurile, sentimentele sunt transmise indirect prin intermediul actiunilor ai al personajelor, si intamplarile sunt prezentate in ordine cronologica la persoana a 3-a de un narator obiectiv si omniscient.

In expozitiune sunt prezentate cele trei dame, care, asteapta impreuna cu D-l Goe, pe peronul garii din urbea X, trenul ce urma sa le duca la Bucuresti. In urma unei dicutii filologice repetentul isi dezvaluie obraznicia.

Venirea trenului si urcarea precipitata a familiei marcheaza inceputul desfasurarii actiunii.

Goe isi pierde palaria si biletul, deoarece nu asculta si astfel, cucoanele sunt nevoite sa plateasca biletul si pe deasupra o amenda. Enervata, mamitica il zguduie pe Goe, spre supararea bunicii, care-i ia apararea si-l trage in partea cealalta. Din cauza acestor miscari bruste, Goe isi pierde echilibrul si lovindu-se la nas, incepe sa urle. Mam mare ii inlocuieste palaria baiatului cu un beret. Pentru a se impaca cu baiatul ei, mamitica ii da lui Goe o ciocolata, pe care prefera sa o manance pe coridor, de unde dispare. Conductorul il elibereaza pe Goe din toaleta iar, iar mam mare hotaraste sa ramane cu el pe culoar, pentru a-l supraveghea.

Deznodamantul prezinta sosirea trenului la Bucuresti. Ca in orice schita, si in aceasta opera literara personajele sunt in numar mic. Personajul principal este Goe, personajele secundare sunt damele, iar episodice uratul si conductorul.

Goe este tipul copilui rasfatat decele trei dame, mamitica, mam mare si tanti Mita, care sunt incapabile sa-i faca o educatie solida si temeinica, singurele metode considerate eficente fiind permanenta admiratie si recompensele ridicole de care beneficiaza copilul. Portretul moral al eroului principal se incheaga prin caracterizare indirecta, din comportamentul si felul sau de a vorbi si relatiile cu alte personaje.

Alte trasaturi ale genului epic care demonstreaza ca opera literara, D-l Goe este o opera epica sunt indicii de timp si de spatiu, dimensiunile operei reduse, prezentarea unui singur epidos din viata personajelor, actiunea simpla, liniara, desfasurata pe un singur plan narativ, modurile de expunere specifice schitei (naratiune, dialog, fragmente descriptive in numar mic), vocabularul folosit (regionalisme folosite penttru caracterizarea indirecta a personajelor). Intrunind toate aceste trasaturi, opera literara, D-l Goe de Ion Luca Caragiale apartine genului epic ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Dl Goe De Ion Luca Caragiale - Varianta 6
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
473 cuvinte
Nr caractere:
2 729 caractere
Marime:
10.09KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
opera, personaje
Predat:
la gimnaziu
Sus!