Diversitate Tematica, Stilistica si de Viziune Artistica in Poezia Interbelica

Extras din referat Cum descarc?

In aceasta perioada s-au dezvoltat mai multe curente literare printre care: simbolism, traditionalism,modernism, avangardism. 
Prezentarea generala a curentelor
1.SIMBOLISMUL
Simbolismul este un curent literar aparut in Franta la sfarsitul sec XIX. Precursor al simbolismului in Franta este considerat Charles Baudelaire, prin volumele de versuri " Les corespondences" si " Les fleures du mal". 
In Romania, simbolimsul a aparut sub patronajul revistei, " Literatorul " al lui Alexandru Macedonski, care s-a evidentiat mai ales ca teoretician al acestui curent si mai putin ca poet simbolist. 
Reprezentantii romani ai simbolismului au fost : Ion Minulescu, George Bacovia, Stefan Petica, Dimitrie Anghel. 
S-au distins doua perioade ale masifestarii simbolismului romanesc : 
- 1880-1914-o prima perioada de inceputuri si incercari ; 
- 1914-1920- faza efervescentei creatoare, a poeziei simboliste reprezentative. 
Trasaturi : 
- tema generala-a poeziilor simboliste o constituie conditia nefericita a poetului intr-o societate superficiala, meschina, incapabila sa perceapa, sa inteleaga si sa aprecieze nivelul artei adevarate ; alte teme si motive : orasul de provincie sufocant, tema naturii, tema anotimpurilor dezintegratoare de materie, iubirea, moartea, motivul apei ca substanta eroziva, motivul instrumentelor muzicale, solitudinea. 
- raportul dintre simbol si eul poetic nu este exprimat ci sugerat ; 
- poezia simbolista exprima numai atitudini poetice sau stari sufletesi specifice acestui curent literar: oboseala psihica, disperarea, apasarea sufleteasca, nevroza, toate fiind insa sugerate, fara a fi numite : ,, a numi obiectul este a suprima trei sferturi din farmecul poemului ; a sugera, iata visul !" (Mallarme) ; 
- corespondenta dintre cuvinte si elemente din natura este principala modalitate de realizare a poeziilor ; 
- muzicalitatea versurilor fie prin prezentarea instrumentelor muzicale sau a ariilor ca simbol, fie ca muzicalitatea interioara a versurilor ; 
- versul liber, ca noutate prozodica, rima fiind considerata o simpla conventie, accentul punandu-se pe forma si ritmul versului ; 
- cromatica este, de asemenea, fie exprimata dorect prin culori cu putere de simbol, fie sugerata prin corespondente, toate simbolizand stari si atitudini poetice ; 
- olfactivul sugereaza in poezia simbolista stari ale eului poetic, fiind in general sugerate mirosurile puternice prin simboluri foarte sugestive. 
I.Alexandru Macedonski (1854-1920)
1.Opera
Sub conducerea lui apare in 1880 revista "Literatorul". Are volume de poezii dintre care amintim ,,Prima verba", ,,Poezii", ,,Excelsior", ,,Flori sacre", ,,Poema rondelurilor". Are opere scrise in limba franceza. El este cunoscut in literatura mai ales ca poet al noptilor si ca teoretician al simbolismului. 
Poetul defineste conditia poeziei si conditia poetului care trebuie sa fie vizionara. Poezia este muzica si imagine, este simtire, nu cugetare ( ,, A cugeta nu inseamna a fi poet. Este a fi cugetaror. A fi poet inseamna a simti".). Dupa o expunere de idei care corespunde exploziei lui temperamentale , in 1880, ne spune ca doua lucruri sunt importante, fondul de idei si forma: ,,fara idee forma este ucigatoare...fara forma idea poate fi filosofica, dar estetica nu." 
,,Uratul unit cu frumosul" se conjuga, fara sa vorbeasca despre o adevarata estetica a urtaului .
.
2.Univesul poeziei
Surpridem trei momente in evolutia poeziei: 
1.un moment care se consuma in latura sociala si in care creatia are ca scop ,,innobilarea simtirii si biciuirea viciilor". 
2.a doua etapa este cea a Noptilor, pe care putem sa o numim de tranzitie, pentru ca pastreaza inca tonul hugolian, confruntarea cu destinul, din recuzita romantica, dar strecoara starea de reverie, visul, tarmuri mirifice, fara sa renunte insa la temperamentul lui intaritor. Noptile sunt meditatii cu tenta sociala, filosofica si morala. Temele frecvente sunt cele sociale dar apare si iubirea, deznadejdea, sentimentul mortii, natura, setea de aboslut, ipostaza de profet. 
,,Noapte de ianuarie", ,,Noapte de februarie" prezinta deznadejdea poetului, tristetea si descurajarea, umilinta;asa ne explicam trimiterea biblica la prima carte a Vechiului Testament: 
,, Ca Iacov intrai in lupta s-am iesit ca el de-asemenea"


Fisiere in arhiva (1):

  • Diversitate Tematica, Stilistica si de Viziune Artistica in Poezia Interbelica.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:

* Prin apăsarea pe butonul “Descarcă acum” declar că am citit, înțeles și agreat termenii și condițiile.
* Prețul este fără TVA.


Hopa sus!