Dimitrie Cantemir - personalitate remarcabilă a culturii românești

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. Inceputul vietii lui Dimitrie Cantemir
2. "Istoria ieroglifica sau lupta dintre noroc si corb"
3. Operele istorice
4. "Istoria cresterii si descresterii Imperiului Otoman"
5. "Hronicul vechimii romano - moldo - latine"
6. "Descrierea Moldovei"
7. "Viata lui Constantin Cantemir"
8. Operele filozofice
9. "Divanul sau gilceava inteleptului cu lumea sau giudetul sufletului cu trupul"
10. "Imaginea stiintei sacre care se poate zugravi" sau "Stiinta sacrosanta"
11. "Logica" si "Metafizica"
12. "Ioannis Baptistae Van Helmont physices universalis doctrina"
13. "Compendiolum universae logices institutionis"
14. " Cea dintii invatatura a copiilor"
15. Manuscrisele
16. Concluzia .

Extras din referat:

Acest savant de renume s-a nascut la 26 octombrie 1673, intr - o familie de moldoveni din tinutul Falciului. Tatal invatatului era un om fara carte, dar foarte istet, Constantin Cantemir, domn al Moldovei. Cunostea trei limbi de circulatie pe timpul respectiv, dar fara a sti sa scrie. A fost supus turcilor, dar si boierilor moldoveni si la uneltirile celor din urma. Ordona decapitarea lui Miron Costin, fapt care va fi atacat de fiul sau mai tirziu, intr - o scriere memografica. Instructia o primeste in familie, de la dascalii scolii din Lipsca si Viena ,invatind limbile greaca , latina, romana, italiana. La virsta de 15 ani este trimis la Constantiopol studiind la o scoala de dimensiunile celor din occident, formandu - si o cultura de admirat. A stat la Constantinopol aproape 20 de ani. Dupa moartea tatalui sau a fost ales domn, de boierii mari , dar de turcii platiti de Constantin Brancoveanu( domnul Tarii Romanesti), nu l - au recunoscut ci au impus la tronul tarii pe un domn muntean de incredere al turcilor si al lui Constantin Brancoveanu. Acest moment devine subiect pentru lucrarea artistica: "Istoria ieroglifica sau lupta dintre noroc si corb"

Care este o opera baroca, greu de introdus intr - o specie literara. Astfel ea a fost considerara roman politic de aventuri, carte de memorii, jurnal, pamflet. Este primul roman romanesc. Modalitatea esentiala folosita de autor este alegoria.

De ce foloseste Cantemir alegoria?

- Cantemir foloseste un scop defensiv, pentru a putea vorbi liber, in voie despre evenimente si personalitati contemporane

- Atribuind figuri animaliere grotesti dusmanilor sai, Cantemir incearca o revansa macar pe plan spiritual, prin scris

- Un carturar deosebit era firesc sa aleaga o modalitate originala de exprimare

Valoarea literara:

a) Are o valoare documentara, istorica pentru ca ne ofera informatii valoroase despre Moldova, Tara Romaneasca, Curtea Otomana, rascoalele taranesti pentru obtinerea tronului (rivalitatea dintre familiile domnitoare Brancoveanu si Cantemir)

b) Lucrarea are si o valoare autobiografica, pentru ca Dimitrie Cantemir, povestind despre altii, el povesteste despre sine; asistam astfel la drama unui om , care a cunoscut puterea, avea avea dreptul la ea si i s - a luat pe nedrept; din acest punct de vedere, opera este moderna, exprimand sentimentul de instrainare, de insigurare si de imposibilitate de a comunica cu ceilalti

c) Are si o valoare literar artistica

Dimitrie Cantemir cultiva un epic enciclopedic de natura degresiva; intilnim astfel digresiuni epistolare, oratorice; intilnim frumoase descrieri de natura, de exemplu descrierea Nilului, sau descrieri alegorice, descrierea Curtii Otomane.

Portretele sunt realizate prin exagerare in sens pozitiv si negativ. Personajele sunt definite complex, prin portret fizic, prin fapte, prin dialog si monolog, prin discursuri.

Subiectul romanului:

Incepe cu adunarea electorala pentru desemnarea domnitorului din Moldova. Corbul il sprijinea pe tron pe Mihail Racovita; prin intrigele Camelionului, Corbul urmareste sa obtina confirmarea pe tron a lui Mihail Racovita.

Romanul cuprinde evenimentele dintre 1705 - 1707, dar prin rememorarea inorogului evenimentele coboara pina in 1608, Cantemir insista asupra cauzelor indepartate ale urii dintre Brancoveni si Cantemiri.

Corbul, cu ajutorul Camelionului, pune la cale prinderea si inchiderea inorogului. Inorogul reuseste sa scape la Constantinopol; are loc o rascoala in urma careia ajunge la conducere o partida favorabila Cantemirilor. Pe tronul Moldovei ajunge Antiop Cantemir.

Romanul se termina cu o impacare relativa intre cele doua familii domnitoare.

Exista o potrivire perfecta intre masca animaliera si personaj. Prin imobilari repetate, autorul a creat masca inorogului, simbol al omului superior, neinteles de cei din jurul sau. Subiectiv, el creeaza din Constantin Brancoveanu o masca animaliera dezagreabila, el este corbul, care sugereaza lacomie nemasurata.

La sfirsitul romanului Dimitrie Cantemir explica evenimentele, personajele care se scund sub invelisul alegoriei.

Aceasta opera complexa si complicata se situeaza la interferenta mai multor curente si orientari literare: Istoria ieroglifica apartine evului vechi prin simbol, vis si alegorie; apartine de iluminism prin elogiul libertatii, dreptatii si a egalitatii si prin figura despotului luminat; de romantism tine prin pasiuni puternice, prin revolta inorogului impotriva nedreptatii si prin frumoasele descrieri de natura; de realism tine prin interesul pentru social, prin imaginea autentica a epocii.

In concluzie:

Opera literara greu de incadrat intr - o singura specie , "Istoria ieroglifica sau lupta dintre noroc si corb"reprezinta un moment important in aparitia romanului romanesc. Autorul elibereaza de modele religioase si cronicaresti si prin subiectivitatea si imaginatia sa realizeaza prima opera literara propriu - zisa .

Bibliografie:

1. "Istoria literaturii romane" G.Calinescu 1993 "Universitas"

2. "Literatura Romana in analize si sinteze" E.Alexandrescu D.Gavrila 1999 Editura Uniunii Scriitorilor

3. "Istoria literaturii romane vechi" S.Ciobanu 1992 Hyperion

4. "Istoria Ieroglifica" D. Cantemir 1987 Biblioateca Scolarului

5. "Enciclopedia sovietica moldoveneasca" vol.III 1972 Redactia principala a enciclopediilor sovietice moldovenesti

6. Internet saitul www.referat.ro/romana

7. Internet saitul www.ereferat.ro/romana

8. Internet saitul www.e-scola/romana

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Dimitrie Cantemir - Personalitate remarcabila a culturii romanesti.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
4 147 cuvinte
Nr caractere:
21 400 caractere
Marime:
23.45KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
Dimitrie Cantemir, cultura, romania
Predat:
la liceu
Clasa:
a 11-a
Sus!