Dimitrie Bolintineanu

Extras din referat Cum descarc?

S-a nascut in 1819 in Bolintinul din Vale (jud. Ilfov) si a murit la Bucuresti, in 20 august 1872. A studiat la colegiul Sf. Sava, iar mai tarziu, ca bursier, la Paris la Colege de France (1846-1848). A aderat la miscarea revolutionara de la 1848, fiind membru al Asociatiei litarare si al Fratiei, redactor-sef al revistei Poporul suveran. Traieste in exil, pana in 1857, dupa care face numeroase calatorii prin Bulgaria, Palestina, Egipt, Grecia. Intors in tara, se alatura miscarii unioniste. Ministru al cultelor si instructiunii publice.
Scriitor prolific, tipic romantic, apreciat de contemporani, dar cu slabe ecouri in posteritate. Dintre baladele fantastice, cea mai cunoscuta este Mihnea si baba. A impus legenda istorica, intr-o schema proprie, simplista, (Mama lui Stefan-cel-Mare, Cea din urma noapte a lui Mihai cel Mare, Tepes si solii), in care substanta o da nu epicul, ci discursul cu continut eroic si patriotic. A cultivat in poezie exoticul (Florile Bosforului) si pastorala (Macedonele). Poemul Conrad, prin meditatiile asupra soartei lumii si a civilizatiilor, il anticipa pe M. Eminescu. A mai scris epopeea Traianida, drame istorice, romane (Manoil 1855, Elena 1862). A lasat si bogata literatura memorialistica.
...


Fisiere in arhiva (1):

  • Dimitrie Bolintineanu - Varianta 1
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!