Descrierea Moldovei - monografie descriptivă

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1. INTRODUCERE

Dintre toate scrierile lui Dimitrie Cantemir, aceea care ramane valabila pentru informatia stiintifica a cercetatorilor de azi si nu numai ca un jalon al istoriei culturii, in vremea in care a fost scrisa, este Descrierea Moldovei. Ea formeaza inceputul celei de a treia perioade a activitatii de scriitor a autorului, perioada sederii in Rusia, pe care o putem numi perioada stiintifica a operei sale.

Descrierea Moldovei, scrisa in intregime in Rusia, este cartea destinata sa faca cunoscuta si stiuta Moldova lumii invatate din Europa. Lucrarea este alcatuita pentru informarea geografica, pentru descrierea vietii poporului, a organizatiei de stat, a starii economice a Moldovei, pe un plan larg si bine organizat din punct de vedere stiintific. Putem afirma ca Descrierea Moldovei este cea dintai scriere stiintifica a unui roman.

2. IZVOARE SI MODELE

Ca izvoare, modele si indemnuri pentru scrierea acestei carti, autorul se sprijina in primul rand pe scoala cronicarilor moldoveni si munteni, care se ridicase peste treapta analisticii si ajunsese la o conceptie clara despre originile neamului romanesc si despre istoria tarilor romane. De asemenea modelele sale de inspiratie, ideile sale stiintifice si metoda lui trebuie cautate in literatura stiintifica a vremii, nu numai la cronicarii romani, Cantemir fiind un om de cultura europeana. Astfel, el are ca model profesorii de la Scoala Patriarhiei din Constantinopol, geografi-istorici din Grecia, Polonia si Rusia si, mai ales, savanti germani stabiliti in Rusia, prin intermediul carora intra in contact cu Academia din Berlin, al carei membru devine si la al carei indemn scrie aceasta lucrare. Un alt izvor important pentru realizarea acestei carti au fost cunostintele proprii si cele ale moldovenilor care-l insoteau in Rusia. Cantemir a avut la indemana multe carti din bibliotecile din Rusia, pe care nu le-ar fi putut avea in Moldova, una din cele mai importante fiind Sinopsisul istoriilor rusesti de la Kiev, tiparit in acest oras la 1674.

Dintre autorii antici, citeaza pe Ptolemeu, incercand sa identifice davele din Dacia, apoi Strabo, Eutropiu. Ammian Marcelin, dintre bizantini, Nichita Choniates, Codin Curopalat, polonii Dlugosz, S. Sarnicki, S. Orzechowski, Paul Piasiecki, Ioachim Bielski, apuseni ca Martin Crusius, Matei Pretorius, Philippe Cluvier sunt si ei citati in Descrierea Moldovei.

3. VALOAREA STIINTIFICA

Descrierea Moldovei este scrisa la inceputul secolului al XVIII-lea si ca atare pentru oamenii de stiinta de azi este valabila ca informatie stiintifica pentru epoca in care a trait autorul, in care a cunoscut ca domn viata sociala si organizarea politica a tarii.

Cercetarea pe capitole a Descrierii Moldovei arata insemnatatea ei pentru studiul institutiilor Moldovei si starea tarii in vremea autorului si in acelasi timp si greselile lui Dimitrie Cantemir in ce priveste epoca veacurilor precedente.

In partea I, geografica, autorul descrie impartirea Moldovei in tinuturi, cu amanunte administrative si economice si cu descrierea apelor si muntilor.

In primul capitol, sub pretextul explicarii numelui tarii, se prezinta o scurta istorie a acesteia. Se arata ca ,,Toata tara pe care o numim astazi Moldova, precum si tinuturile invecinate dinspre asfintit, au fost stapanite la inceput de sciti", pentru care ,,sub stapanirea romanilor s-a statornicit numirea de daci". Se fac apoi referiri la Decebal si Traian, dupa care Cantemir istoriseste descalecatul lui Dragos si legenda catelei lui de vanatoare, Molda, care a dat numele apei Moldovei si tarii ce avea sa ia fiinta.

In al doilea capitol, este descrisa asezarea geografica a Moldovei: ,,Moldova se intinde in latime de la 44?54' pana la 48? si 51'. Lungimea ei este nehotarata, dar cei mai multi geografi asaza marginea ei apuseana, care atinge Transilvania, la 45?39'; capatul ei dinspre rasarit, care face un unghi ascutit la Akerman, numita de locuitori Cetatea Alba, il socotesc la 53?22'."

Bibliografie:

Dimitrie Cantemir - Descrierea Moldovei, Editura Minerva, Bucuresti, 1973

P. P. Panaitescu - Dimitrie Cantemir-viata si opera, Editura Academiei Republicii Populare Romane, Bucuresti, 1958

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Descrierea Moldovei - monografie descriptiva.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 622 cuvinte
Nr caractere:
12 528 caractere
Marime:
15.41KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
descriere, moldova, monografie
Predat:
la gimnaziu
Sus!