Descoperirea Literaturii Populare

Extras din referat Cum descarc?

Literatura populara
Definirea literarturii populare
Literatura populara este cea dintai literatura a oricarui popor, ea nascandu-se concomitent cu poporul respectiv, care 'a crescut' cantandu-si dorurile, suferintele si credintele in doine, balade, legende, basme. Se poate spune ca literartura populara este folclorul literar. 
Literatura populara este o parte semnificativa a folclorului romanesc ,care inseamna totalitatea productiilor intelepciunii unui popor (artistice, literare,muzicale,plastice, coregrafice, dramatice), create si transmise prin cuvant si practici de catre popor. Folclorul face parte integrata din cultura nationala si defineste spiritul unui popor. La UNESCO, Romania figureaza cu trei cuvinte: dor, doina si colind, care defineste, intre popoarele lumii, specificul spiritual al romanilor.
Folclorul
Etimologia cuvantului engl. Folk-<< popor >> si lore-<< stiinta >>, >>intelepciune >>, deci intelepciunea poporului.
Definitie :
Totalitatea manifestarilor si creatiilor culturale ale unui popor, ce definesc specificul national si spiritual al acestuia, individualizandu-l.
Folclorul literar este o parte semnificativa ce cuprinde totalitatea creatiilor literare ce se caracdterizeaza prin oralitate, sincretism, traditionalism, autor anonim si spirit colectiv, el constituind asa numita literatura nescrisa, produs al gandirii si simtirii oamenilor simpli. Acesta se poate defini prin trei cuvinte: dor, doina, colind, ce reprezinta specificul spiritual intre popoarele lumii. Folclorul literar cuprinde specii ale genului epic(basme, povestiri, snoave, balade), liric(doine, cantece) strigaturi si chiar dramatic(teatrul popular, irozii, scenete).
Acestora li se adauga creatiile cu caracter setentios(proverbe, zicatori) cele legate de magie (descantecul) si enigmistica (ghicitorile). Marile teme si motive ale literaturii culte isi au sursa in folclor, deoarece aici apar pentru prima data motive, ca: transhumanta, testamentul, al dezradacinarii, motivul zidului parasit al adoratiei si blestemului si teme ca: jertfa pentru creatie, comunicarea om-natura, binele si raul, iubirea cu dorul si jalea, revolta, ireversibilitatea timpului, etc. De aceea, creatia populara orala face parte integrata din literatura nationala, ea reprezentand un nesecat izvor de inspiratie, material de prelucrare si, mai ales, model de limba pentru scriitori.
,,Textul literar nu descrie o lume preexistenta dar/ci, asumandu-si intrebarile acesteia, construieste iluzia unei asemenea lumi se deschide totodata cai pentru sugestia irealitatii: lumea nu este dar/ci pare ca este:"
(Dumitru Irimia- Introducerea in stilistica, Polirom, Iasi, 1999 ,p.246) 
Estetica folclorului literar 
Trasaturile generale ale literaturii populare sunt : oralitate, caracter anonim si colectiv, specific national si sincretic, caracter tripulu rotativ (evoluand din zona in zona, din timp in timp, din gura in gura), spirit spontan, dar totodata enciclopedic.
Caracterul oral reprezinta trasatura specifica fundamentala a literaturii populare si consta in faptul ca aceasta este creata, pastrata prin viu grai, de la o generatie la alta, de catre rapsozi.
Caracterul traditional are in vedere existenta, in cadrul literaturii folclorice, a unui sistem prestabilit de mijloace de expresie artistica, intr-o diversitate nesfarsita de variante , tipuri de variante sau de opere folclorice noi.
Caracterul colectiv reprezinta particularitatea operei literare folclorice de a fi produsul artistic al unei constiinte colective. Numai colectivitatea asigura drept de circulatie in mai multe arii geografice unui produs folcloric creat de un individ anonim.
Caracterul anonim este direct determinat de oralitatea folclorului. Opera literara folclorica nu este marcata de identitatea vreunui autor individual, insa poarta pecetea talentelor umane care au participat la desavarsirea ei.
Caracterul sincretic reprezinta contributia mai multor modalitati artistice(sau a mai multor arte) la realizarea unor opere folclorice: de pilda, poezia(doina, balada) se canta sau se scandeaza in ritmul jocului (ca strigaturile); colindele se canta dar se si reprezinta intr-un spectacol in care imbracamintea, obiectele si instrumentele traditionale au semnificatii precise; formulele de inovatie sau tamaduitoare (descantece curative, vraji, blesteme) presupun nu numai un text, ci si un ritual, o gestica cu valoare magica.
La randul sau, literatura populara a romanilor isi impune originalitatea prin inaltimea ideilor, finetea acestora si a exprimarilor, caracter ondulatoriu, unitate, inclinare spre nuanta si discretie.
Sentimentul cel mai inalt in literatura noastra populara este cel al dorului ('o stare sufleteasca invartosata'-spunea Lucian Blaga), cu incomensurabilele sale nuante : iubire, dragoste de neam si tara, legatura cu casa si satul, credinta. 
Mihai Eminescu sustinea ca in literatura populara gasim 'expresia cea mai scurta a simtamantului si a gandirii ' caci ea este 'limba semntimentului', folosind 'cuvantul cel mai simplu.


Fisiere in arhiva (1):

  • Descoperirea Literaturii Populare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!