Demonstrația că o poezie studiată este imn - Deșteaptă-te române

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Andrei Muresanu a ramas cunoscut ca autor al poeziei "Un rasunet",publicata pe foi volante in 1848 si devenita marsul revolutionarilor romani din Transilvania. Sub titlul de "Desteapta-te romane !",aceasta "Marseilleza a romanilor", cum o numea N. Balcescu a redevenit imnul de stat al Romaniei dupa 1989, fiind cantat pe melodia lui Anton Pann.

Imnul este specia solemna a genului liric ,destinata a fi cantata ,in care se exprima sentimente de pretuire fata de un eveniment deosebit ,o idee,un erou.

Inaltele idei de iubire fata de patrie si de libertate exprimate intr-un mod atat de pregnant in "Desteapta-te, romane !" au facut ca poezia lui Andrei Muresanu sa aiba un ecou nu numai in contextul istoric in care a fost creata,ci sa dainuie peste un secol in memoria afectiva a romanilor ,care au ales-o sa le reprezinte tara in mod oficial, alaturi de drapelul tricolor.Poezia este alc. din 11 catrene ,cu ritm iambic,rima incrucisata, si masura de 13-14 silabe.

"Desteapta-te,romane!" apartine genului liric pt.ca sentimentele autorului sunt exprimate in mod direct. Eul liric apare prin folosirea pers.I,nr.pl. pt. ca acesta se include in poporul roman:"juram ca vom da mana","sa ne rapeasca limba". Poezia se remarca printr-o bogatie a figurilor de stil, metafore, epitete,comparatii,enumeratii care subliniaza mesajul transmis inca din titlu,patriotismul si dorinta de independenta.

Exprimarea directa a autorului este dovedita si de prezenta unor subst. in vocativ:"romane,marete umbre,preoti, romani din patru unghiuri" si a unor vb.la imperativ :"desteapta-te","priviti","uniti-va", etc.,in felul acesta poetul adresand si anumite indemnuri si dand poeziei un ton solemn,o alta trasatura a imnului.

Poetul indeamna mai intai la desteptare nationala si la actiune: "Desteapta-te,romane,din somnul cel de moarte ","croieste-ti alta soarta".

Este adresat apoi indemnul ca romanii sa dovedeasca prin fapte ca sunt urmasii demni ai romanilor,ca spre final sa-si faca prezenta indemnul la unitate nationala("romani din patru unghiuri/ uniti-va-n simtiri").

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Demonstratia ca o poezie studiata este imn - Desteapta-te romane.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
523 cuvinte
Nr caractere:
2 919 caractere
Marime:
9.04KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
demonstratie, imn
Predat:
la gimnaziu
Sus!