Demonstratia Apartenentei Unei Opere Literare La Genul Dramatic

Extras din referat Cum descarc?

Genul dramatic cuprinde opere literare destinate a fi reprezentate pe scena. De aceea, creatia dramatica impune anumite limite in ceea ce priveste amploarea in timp siin spatiu a actiunii prezentate. 2. I. L. Caragiale - cel mai apreciat dramaturg roman, fiind autorul unor piese de teatru remarcabile, printre care Kir Ianulea, O noapte furtunoasa. 3. O scrisoare pierduta, una dintre cele mai cunoscute piese de teatru ale dramaturgiei romanesti, mereu actuala, pusa in scena in diferite conceptii regizorale.
Ca in orice piesa de teatru, textul este divizat in acte care la randul lor cuprind mai multe scene. Piesa O scrisoare pierduta cuprinde 4 acte numerotate iar scenele sunt delimitate prin plecarea sau prin intrarea unor personaje (ex.: Tipatescu iese in stanga). Fiind o opera dramatica, contine indicatii scenice prin care autorul da sugestii privind jocul actorilor si aranjarea decorului, de obicei marcate intre paranteze (ex.: razand, cu tarie, mahnit). Actiunea se desfasoara, de fapt, in jurul ratacirii unei scrisori de dragoste, pe care prefectul Tipatescu i-o trimite sotiei lui Trahanache, Zoe. Aceasta pierde insa scrisoarea, care, ajunsa in mainile adversarului politic, Catavencu, devine un instrument de santaj. Catavencu ameninta cu publicarea scrisorii in cazul in care Tipatescu, Trahanache si cei din partidul lor nu ii sustin candidatura pentru un loc in parlament. 6. Personajele textului dramatic sunt prezentate la inceput cu detalii privind identitatea lor.
7. Personajele comunica prin intermediul dialogului, autorul (naratorul) neintervenind deloc in text. Fiecare interventie a personajelor se numeste replica si personajul care o da este numit la inceput si se fac unele indicatii scenice privind jocul acestuia (Atat Pristanda cat si Tipatescu isi schimba tonul, pozitia, mimica in cursul dialogului si acest lucru este indicat cu precizie intre paranteze) 8. O alta modalitate de comunicare este monologul dramatic constand in interventia ampla a unui personaj aflat singur sau facand abstractie de celelalte personaje de pe scena. Se noteaza de obicei cu indicatia,, aparte. Tehnica aparte-urilor este frecvent aflata in dramaturgie.
Rolul monologului este de a dezvalui gandurile personajului si parerile lui despre ceilalti (Gandurile lui Pristanda, din scena 2, despre conul Fanica, coana Joitica, ) 9. Interogatia retorica si exclamatia retorica au un rol esentian in textul dramatic, sunt folosite pentru a da relief personajelor si pentru a conferi voiciune dialogului si sunt insotite de o intonatie specifica.
10. Incheere.
...


Fisiere in arhiva (1):

  • Demonstratia Apartenentei Unei Opere Literare La Genul Dramatic
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!