Dante Alighieri

Extras din referat Cum descarc?

Dante Alighieri, unul dintre cele mai reprezentative spirite ale civilizatiei europene si ale umanitatii in intregimea ei, s-a nascut la Florenta, intr-o familie de buna reputatie dar cu posbilitati modeste, la 21 mai 1265. Dupa studii dirijate de caurarul Brunetto Latini cu care a invatat teologie, filozofie, arta poetica, dupa primele afirmari literare in tovarasia lui Guido Cavalcanti, Cino da Pistoia, Lapo Gianni, el a intrat in slujba cetatii. In iunie 1289 a luat parte la lupta de la Campaldino unde florentinii i-au invins pe toscani. Impartite intre guelfi - partizani ai papii, si ghibelini - partizani ai imparatului german care revendica suprematia fostului Imperiu roman, cetatile Italiei duceau pe atunci lupte carora le va cadea victima si Poetul florentin apartenent, prin familie, partideei guelfe.
Din tinerete - marcata prin puternica dragoste pentru Beatrice Portinari care ii inspira prima opera, Vita nuova - Dante nutreste idealul nemuririi pe care vrea sa-l slaveasca intr-o opera fara precedent. In acest proiect asociaza profunzime de gandire, talent - poetic, eruditie umanista, disciplina scolastica si tenacitate, calitati care fac din el nu numai autorul de-a pururi celebru al Divinei Comedii, dar si un inalt exemplu de realizare umana in slujba unei opere supraumane. Divina Comedie, opera sa de culme impresioneaza pana astazi nu numai prin elevatia ideilor, bogatia stiintei, maestria alcatuirii, dar mai ales prin constatarea neverosimila ca monumentul este opera unui singur om care a creat in cele mai triste conditii de daruire - acelea ale proscrisului. Optand intre guelfii negri - partizani ai papii - si cei albi - partizani ai independentei Florentei - pentru cei din urma, Dante este comdamnat in 1302 la exil perpetuu si-si sfarseste zilele pribegind prin cetatile din nordul Italiei.
Pana la hotarul vietii sale el a crezut intr-o intoarcere acasa, punandu-si nadejdea in biruinta lui Henric al VII-lea de Luxemburg, imparatul German care aspira la tronul de imparat al vechii Rome si care Peregrinarile nu i-au impiedicat insa Poetului implinirea vocatiei. Intr-un inimitabil edificiu literar el a cladit nemuritoare trepte - Operele minore - incununate cu opera majora, Divina Comedie, scrisa, probabil intre 1307 si 1321. Opera lui Dante a fost supusa celor mai diverse aprecieri, marturie a nesigurantei spiritului critic european in decurs de sapte secole. Voltaire l-a declarat ilizibil , iar Shelley puntea azvarlita peste fluviul timpului, care uneste lumea moderna cu cea veche . Doua judecati adevarate il definesc pentru cititorul contemporan: Un mare poet, cel mai inalt chip de poet care se inalta in Europa, intre Vergiliu si Shakespeare (Louis Gillet) si Mai mult decat oricare altul a slujit pentru intemeierea natiunii italiene (Marc Monnier). Operele minore ale lui Dante apar pentru prima oara in limba romana in anul 1971. Minore este denumirea ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Dante Alighieri.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!