Cuvinte Polisemnatice - Categorii Si Clasificari Lexicale

Extras din referat Cum descarc?

-sinonime totale (forma diferita si inteles identic): destin=soarta, epic=narativ, a muri=a deceda, sud=miazazi, desigur=negresit. Pot fi inlocuite in orice context.
-sinonime partiale (inteles aproximativ identic): pofta=dorinta, a placea= a angrea, mut=tacut, grozav=teribil, a elibera= a degaja. Acestea sunt de regula cuvinte polisemantice.
-sinonime aproximative: potop=multime, iubire=arsita, dor=durere, stea=soarta, a adormi=a muri, smoala= intuneric.
-sinonime frazeologice (exprimate prin mai multe cuvinte ce formeaza locutiuni): a-si da duhul=a trece in lumea celor drepti, a da in vileag=a da de gol, a da bir cu fugitii=a lua la sanatoasa,, de incredere= de buna credinta, de buna seama= fara doar si poate.
Antonime- covinte cu sens opus (si forma diferita) : afirmativ#negativ, dragoste#ura, a iesi#a intra, departe# aproape, tot#nimic. Paronime-cuvinte cu forma aproape identical si inteles diferit; de cele mai multe ori difera printr-un sunet sau doua si pot fi confundate sub aspect lexical: vedeta~vendeta, statuar~ statutar, coralier~ coralifer, a emite~ a omite, dihanie~dihonie, monah~ monarh.
Omonime-cuvinte cu aceiasi forma si intelesuri total diferite: rac (animal acvatic, cancer), rug (foc, mur), a acorda (a oferi, a acorda un instrument musical), s, ah (sport al mintii, rege al Iranului), rom (bautura alcoolica, tigan-rrom), liliac (planta, mamifer). -omofone- cuvinte care se pronunta la fel: iris (planta, membrana colorata circular a ochiului), stationar (nava de lupta, spital, constant), a amenda (a sanctiona, a imbunatati). -omografe-cuvinte care se scriu la fel dar se pronunta altfel: compAnie-companIe, bArem-barEm, comEdie- comedIe, imObil-imobIl, mosaic-mozaIc. Cuvinte polisemantice- sunt cuvinte care au mai multe sensuri, situatieverificabila in contexte: foc (flacara, arsita, incendiu, entuziasm, razboi, impuscatura), a da (a oferi, a inmana, a darui, a dona, a sacrifica), salbatic (nedomesticit, vijelios, crud, nedestelenit, cumplit). ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Cuvinte Polisemnatice - Categorii Si Clasificari Lexicale
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!