Cuore - Edmondo de Amicis

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Aceasta carte este istoria unui an de scoala scrisa de un elev de clasa a III-a a unei scoli din Italia.

Acest copil isi nota intr-un caiet in fiecare zi tot ce vedea si simtea el, tinea un jurnal personal dupa care tatal lui la sfarsitul anului a scris o carte .

Cartea este impartita pe luni si zile.

Prima povestire incepe pe 17 octombrie , zi in care incepea scoala. Enrico incepe anul scolar la scoala Baretti unde mama lui il inscrie in clasa a III-a. Copilului ii era teama de noul profesor, pentru ca la ei in fiecare an se schimba profesorul.Frica copilului a fost neintemeiata deoarece noul professor era un om bun .

In una din zilele care au urmat s-a petrecut urmatoarea intamplare: un copil de clasa a II a a salvat un copil din clasa I-a care era sa fie calcat de un automobil .El nu a reusit sa se mai salveze a fost calcat pe picior si a ajuns la spital .

Desi incepuse anul scolar, in clasa a venit un nou coleg dintr-o alta localitate din Italia

In clasa lui desi incepuse anul scolar a venit un copil nou dintr-o alta localitate din Italia.Din toata clasa, Enrico il place foarte mult pe Derossi care este cel mai destept din clasa, pe Garrone care este mai mare decat restul elevilor pentru ca a fost 2 ani bolnav,pe Coretti, al carui tata este negustor de lemne .Garrone era un foarte bun coleg, el lua apararea celor mai mici si neajutorati.

La sfarsitul fiecarei luni, profesorul le spunea cate o istorioara. Prima s-a numit Micul Patriot si era vorba despre un copil vandut de parinti unor circari . Acestia l-au batut, l-au infometat, insa copilul a reusit sa scape . Pe vaporul cu care se intorcea acasa a intalnit oameni darnici care i-au dat bani de pomana . Apoi acei oameni s-au imbatat si au vorbit urat si de rau despre tara lui Italia . Copilul s-a suparat foarte tare si le-a dat banii spunandu-le ca nu primeste de pomana de la cei care ii ponegresc tara .

Luna Noiembrie incepe cu povestea unui mic cosar care a pierdut banii pentru care muncise si fiindu-i frica sa se intoarca acasa cu mina goala s-a oprit in fata unei scoli de fete plangand amarnic . Fetele au iesit in pauza si au strans bani sa-l ajute .

O alta intamplare din aceasta luna a fost aceea cand fiul unui om bogat Carol Nobis l-a jignit pe un coleg sarac Betti facandu-i tatal calic.Tatal lui Carol l-a auzit si l-a pus pe fiul lui sa-si ceara iertare ,iar el i-a strans mana lui Betti.

Tot in aceasta luna Enrico a primit vizita profesoarei fratelui lui si o scrisoare de la tatal lui .

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cuore - Edmondo de Amicis.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 256 cuvinte
Nr caractere:
9 848 caractere
Marime:
17.49KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
carte, trairi, cronologie
Predat:
la gimnaziu
Sus!