Cracterizarea Lui Stefan Tipatescu O Scrisoare Pierduta De Ion Luca Caragiale

Extras din referat Cum descarc?

Este prefectul judetului, om orgolios cu gandire de stapan medieval. El ia masurile care-i convin: ordona politaiului sa faca perchezitie la Catavencu, sa-l aresteze si sa-l inchida, il ocaraste si-l cam bate uneori pe Ghita Pristanda, ii trimite la dracu pe Farfuridi si Branzovenescu si il bruscheaza pe Cetateanul Turmentat, cerand politaiului sa-l dea afara. Tot el ii ofera lui Catavencu, in schimbul scrisorii, posturi, functii (primar, avocat al statului) si avantaje materiale (mosii). Este arogant si impulsiv, iar cu subalternii se poarta despotic si violent, considerandu-i servitorii sai.
Prefectul este posesorul tuturor izvoarelor fericirii, dupa cum afirma Pristanda: Mosia, mosie; fonctia, fonctie; coana Joitica, coana Joitica; trai neneacol: babache. El se arata indignat de comportamentul lui Catavencu si Dandanache, dispretuind lumea lor de santajisti ordinari, dar si el este corupt, fiindca este imoral.
Tipatescu accepta ca subalternul sau sa fure din avutul statului, caci stie ca toti fura. E vorba de politaiul Pristanda, care, din banii pentru a cumpara 44 de steaguri, a cumparat doar 14 15. El pozeaza in omul care, de dragul partidului, si-a jertfit cariera, ramanand in acest orasel de provincie, in loc sa plece la Bucuresti, dar, in realitate, este multumit de tihna burgheza pe care i-o da Zoe.
Tipatescu este singurul personaj al comediei care foloseste un limbaj corect, instruit, dupa cum remarca chiar Zaharia Trahanache: Bun baiat, destept, cu carte, dar iute, nu face pentru un prefect. ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Cracterizarea Lui Stefan Tipatescu O Scrisoare Pierduta De Ion Luca Caragiale
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!