Convorbiri Literale

Extras din referat Cum descarc?

Societatea Junimea a fost infiintata la Iasi, in iarna anului 1864, din initiativa unor tineri carturari (Petre P.Carp,Vasile Pogor,Teodor Rosetti,Iacob Negruzzi), colegi de generatie, stransi in jurul lui Titu Maiorescu,la putin timp de la intoarcerea lor de la studii din strainatate. Primele intalniri au avut loc cu prilejul unor"prelectiuni populare"(conferinte pe teme literare, arta, religie, drept, morala, educatie, invatamant), tinute la Universitatea din Iasi, pentru educarea publicului roman, pe care Titu Maiorescu le initiase la 9 februarie 1864.
Programul Societatii Junimea
Junimea a reprezentat cea mai importanta miscare literara romaneasca, prin care se produce in cultura autohtona o schimbare radicala de mentalitate. Activitatea Societatii Junimea s-a desfasurat in mai multe etape. Cea dintai,"etapa ieseana", este cuprinsa intre anii 1863, anul intemeierii, si 1874, anul in care T.Maiorescu se muta la Bucuresti.
In anul 1864, Societatea Junimea adopta un program prin care isi stabilea principiile ce ii vor calauzi activitatea culturala: orientarea literaturii spre specificul national; sustinerea principiului de autonomie a artei(arta pentru arta); organizarea,la Iasi, a unei serii de prelegeri publice("prelectiuni populare"); organizarea, cu regularitate, in casa lui Vasile Pogor, a unor lecturi din opere autohtone, productii originale ale junimistilor, urmate de discutii, achizitionarea unei tipografii, cu ajutorul careia sa se tipareasca manuale scolare, carti de stiinta si literatura si, mai ales, editii stintifice, "cu note explicative si index", ale tuturor cronicilor si istoriografilor romani; abordarea problemelor limbii si ale ortografiei, combatand tendinta latinizanta de promovare a ortografiei etimologice;
alcatuirea unei antologii cu cele mai valoroase poezii autohtone, de la poetii Vacaresti pana la Vasile Alecsandri.


Fisiere in arhiva (1):

  • Convorbiri Literale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!