Contributia Marilor Clasici

Extras din referat Cum descarc?

Bazele leterare romane moderne sunt puse de scriitorii patruzeci-soptisti atat in lirica cat si in dramaturgie si in epica.
Generatia urmatoare ii continua indeosebi prin Ncolae Fiimon-creatorul primului roman social ("Ciocoii vechi si noi"), Alexandru Odobescu-autorul celui dintai eseu literar "Pseudo K.", Bogdan P. Hasdeu care a impus drama istorica "Razvan si Vidra".
Mari clasici sunt considerati cei mai de seama reprezentanti ai Junimii, acestia avand rolul de a fi cizelat pana la desavarsire genurile si speciile impuse de inaintasi. In acelas timp au venit cu noi modele sincronizand literatura noastra cu cea occidentala, iar dupa unii critici se pune chiar problema protocronismului. 
Toata aceasta explozie creatoare, greu de imaginat la 1848 in tanara literatura romaneasca, se nutreste permanent cu acumularile facute anterior de poetii ce scrisesera "o limba ca un fagure de miere". Eminescu I-a continuat. El aduce la bun sfarsit proiectele literare ciclojice ori sarcarsmul social ale lui I.H.Radulesc sau meditatia social filosofica inceputa de grigore Alexandrescu; continua, in pagini nepieritoare, evocarea istorica initiala de costache Negruzzi; da expresia cea mai pura elegiacului sentiment al iubirii pus la 1840, pe corzile lirei de catre D. Bolintineanu ori creaza imagini fantastice luxuriante, si urmele unor balade ale aceluiasi; in fel invata de la Alecsandri, rege-al poeziei, sa viseze, "cu doina trista a voinicului de munte" sa povesteasca "farmecul sfant al iubirii, ori sa evoce-n dulci icoane a istoriei minune", intrecandu-si, in cele din urma, maestrul.


Fisiere in arhiva (1):

  • Contributia Marilor Clasici.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!