Contributia lui Liviu Rebreanu la dezvoltarea romanului modern

Cuprins referat Cum descarc?

Liviu Rebreanu si curentul realist;
Integrarea scriitorului in epoca;
Relatia cu nuvelistica ;
Romanul "Ion":
noutatea compozitiei,obiectivitatea viziunii (aprecieri critice), geneza romanului, planurile epicului, continutul acestora;
personajul Ion intre "glasul pamantului" si "glasul iubirii";
"Padurea spanzuratilor":
noutatea problematicii;
Apostol Bologa - analiza psihologica, criza morala;
Alte aspecte ale contributiei:
obiectivitatea viziunii;
noutatea stilului;
originalitate si modernitate;
Aprecieri critice;


Extras din referat Cum descarc?

Aparitia lui Liviu Rebreanu in literatura inseamna un moment de raspantie. Analizand acest moment, Tudor Vianu considera ca "rolul samanatoristilor era incheiat, iar Delavrancea, Duiliu Zamfirescu si Bratescu-Voinesti isi dadusera masura lor... numai Sadoveanu continua sa creasca din fundamentele asezate mai dinainte".
Reprezentand epicul pur, Liviu Rebreanu marcheaza o noua faza a realismului romanesc: "Niciodata realismul romanesc, inaintea lui Rebreanu , nu infiripase o viziune a vietii mai sumbra, infruntand cu mai mult curaj uratul si dezgustatorul, intocmai ca in varietatea mai noua a realismului european, crudul naturalism francez si rus"(T.Vianu). E.Lovinescu vorbeste de realismul dur din opera lui Rebreanu, de originalitatea marilor sale constructii epice, de obiectivarea prozei.
Romanul lui Rebreanu fortifica intuitiile romanului din secolul al XIX-lea, restabilind legatura cu traditia reprezentata de N.Filimon si D.Zamfirescu, dar si cu proza lui Ioan Slavici. Asemenea  lui N.Filimon, creatorul primului roman realist, de tip balzacian (Ciocoii vechi si noi), Rebreanu aseaza in centrul romanului sau un erou voluntar, produs simbolic al unei anumite realitati social-istorice, dar, in plus, ii confera monumentalitate.
Asimiland  datele romanesti traditionale, Rebreanu creaza diferite tipuri de roman, de la romanul social, cu virtuti monografice (Ion) si de tip epopee(Rascoala) pana la romanul de analiza psihologica (Padurea spanzuratilor, Ciuleandra). Potrivit viziunii sale realiste ("pentru mine arta inseamna creatie de oameni si de viata"), Rebreanu da sens multitudinii de fapte, care pulseaza la cele mai inalte cote de expresivitate.
Originalitatea si modernitatea romanului sau este sustinuta si de vocatia constructiva a scriitorului, comparabila cu aceea a marilor creatori de formule epice. Ctitorul romanului romanesc modern modeleaza cu migala fiecare structura a intregului ansamblu arhitectonic. In compozitia cartilor sale, Rebreanu pune accent pe simetria ansamblului. Autorul insusi marturiseste ca "in cursul elaborarii am cautat sa realizez impartirea fiecarui capitol in mici diviziuni, care cuprind cate o scena, cate un moment. Toate acestea apoi au trebuit innodate in anume fel ca sa se poata intoarce in cuprinsul actiunilor principale. Actiunile principale la sfarsit terbuiau sa se uneasca, sa se rotunjeasca, sa ofere imaginea unei lumi unde inceputul se confunda cu sfarsitul". Semnificative in acest sens sunt paginile de inceput si de sfarsit ale fiecarui roman, in care metafora drumului (Ion) si aceea a spanzuratorii (Padurea spanzuratilor) circumscriu drame umane. Planurile paralele, asezate uneori in contrast, gradatia ascendenta a episoadelor si succesiunea lor ca intr-un scenariu cinematografic confera romanelor unitate structurala si dimensiuni epopeice. 
Modalitatile de plasmuire a personajelor sunt diverse, facand posibila impunerea unor caractere complexe, tipice si viabile. Prezentarea unor fapte si intamplari, schita biografica, parerea altor personaje sunt procedee artistice ce tin de traditia romaneasca. Surprinde in creatia lui Rebreanu interesul pentru sondajul psihologic si pentru monolog,
pentru analiza atitudinilor, a gesturilor, a privirii si tonului personajelor( Apostol Bologa, Ion sau personajul colectiv din Rascoala). Personaje realiste si clasice, in acelasi timp, eroii lui Liviu Rebreanu sunt comparabili cu tipuri din literatura universala "In psihologia lui Ion, scriitorul a intrebuintat, intr-o masura oarecare, simplificarea artei clasice,  reducandu-l la instinctul principal, tot asa dupa cum eroii lui Moliere se organizeaza in jurul unei singure mari pasiuni"(E.Lovinescu). 
Nuvelele lui Liviu Rebreanu, insuficient apreciate la data aparitiei lor in reviste ca si in volume, nu erau inferioare nuvelelor contemporane ale lui Agarbiceanu, Garleanu si Sadoveanu si aduceau in literatura vremii o lume noua, taranimea si mica-burghezie a satelor si targurilor din nordul Transilvaniei, aflate in stapanirea imperiului austro-ungar. Ca ele reprezentau niste exercitii in vederea marilor creatii urmatoare s-a observat la timp. Deoarece fusese ofiter, nuvelistul venea mai intai cu incercari din viata de catanie. In Codrea, un parinte era contrariat de fuga din oaste a feciorilor sai. Problema soldatului roman intr-o armata straina fusese problema scriitorului insusi, care, demisionand in 1908, tulburase pe tatal sau, va fi problema fiului lui Macedon Glanetasu din Rusinea (deci a lui Ion din prima versiune a romanului Zestrea), a lui David Pop din nuvela Catastrofa, a lui Apostol Bologa din Padurea spanzuratilor. Titlurile ulterioare trebuie raportate la aceste doua romane: Dezertorul la Padurea spanzuratilor, iar Glasul inimii la Ion.  Alta nuvela de inceput, Volbura dragostei (Cantec de dragoste, Razbunarea, Cantecul iubirii), cuprinde nu mai putin tema din cea de-a doua parte a romanului Ion, subintitulata Glasul iubirii- razbunarea, aici, a unei catane pe locotenentul care-i ademenise ibovnica.


Fisiere in arhiva (1):

  • Contributia lui Liviu Rebreanu la dezvoltarea romanului modern.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!