Conceptul operational nuvela psihologica referire la o opera studiata

Extras din referat Cum descarc?

Ioan Slavici, "Moara cu noroc"
Nuvela = specia genului epic in proza in care:
1. exista un singur fir narativ;
2. personajele sunt putine, caracterizate in functie de contributia lor la 
desfasurarea actiunii, accentul cazand insa pe definirea lor si mai putin pe actiune.;
3. exista un singur conflict;
4. o intriga riguros construita;
5. fapte verosimile;
6. subiect clar determinat;
Deoarece este o opera literara epica de intindere medie, in care exista un singur plan narativ, cu personaje putine dar bine conturate, cu un singur conflict si o intriga riguros contruita,"Moara cu noroc" este o nuvela.
Unicul plan narativ urmareste intamplarile de la hanul ,,Moara cu noroc", insa mai ales evolutia personajului principal, Ghita, in setea sa de inavutire
Subiectul este clar determinat, faptele prezentate fiind verosimile: 
Ghita, de meserie cizmar, ia in arenda hanul Moara cu noroc, unde se muta imperuna cu sotia si cei doi fii ai sai. Intriga este foarte bine conturata si o constituie aparitia lui Lica Samadaul la han, personaj malefic care va contribui din plin la tragismul faptelor. Setea de inavutire isi pune amprenta din ce in ce mai mult asupra lui Ghita, care este vazut intr-o continua evolutie, indepartandu-se de familie si luand parte la afacerile necurate ale Samadaului care exercita o dominatie fascinanta asupra hangiului. Pe rand, arendasul hanului este jefuit si batut, o femeie in doliu si copilul sau sunt omorati si pradati, iar toate drumurile par sa ducaspre Lica, pe urmele caruia se afla de mult timp jandarmul Pintea. Lica il manipuleaza pe Ghita in asa fel incat acesta este de acord ca Ana sa il insele. Cand realizeaza gravitatea faptelor, merge la Pintea cu gandul de a-l demasca pe Lica, ceea ce si face. Atunci cand se intoarce la han o omoara pe Ana pentru fapta necugetata de a se arunca in bratele Samadaului, iar apoi este omorat de Raut. Lipsit de puteri in fuga de Pintea, Lica se sinucide izbindu-se cu capul de un copac ca in final, focul purificator sa cuprinda totul .
Exista un singur conflict interior in viata lui Ghita: lupta se da intre fondul cinstit al lui si ispita imbogatiri.


Fisiere in arhiva (1):

  • Conceptul operational nuvela psihologica referire la o opera studiata.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!