Comentariul Poeziei Singurătate De Mihai Eminescu

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Poezia Singuratate apartine ciclului veronian aparuta in Convorbiri literare 1. 03. 1878. In aceasta perioada poetul traieste o profunda singuratate si dezamagire in dragoste. George Calinescu numea poezia tacerii absolute in care solitudinea desavirsirii ingusteaza constiinta de sine si da nastere acelui sfirsit, denotind o meditatie ce evoca sentimentul singuratatii si al curgerii timpului.

In compozitia poeziei se disting doua planuri. Primul plan insera 1-7 strofe ce adincesc atmosfera singuratatii, tristetii si melancoliei. In celalalt plan se includ ultimele 3 strofe ce activeaza starea eului liric datorita aparitiei iubitei.

Poezia incepe cu imaginea unui spatiu mediu al eului liric: perdele, masa, foc, soba, care denota atmosfera de intimitate tensionanta. Antiteza focul pilpie in soba / iara eu pe ginduri. determina o stare emotionala brusca. In camera iluminata de pilpiitul flacarii din soba, se proiecteaza chipul prizonierului al amintirilor. Epitetul perdelele lasate si verbele pilpie, cad, tiriiesc releva monotonia, stagnarea timpului in care este cuprins eul liric. Repetitia si aliteratia stoluri, stoluri trec prin minte determina inundarea spatiului cu amintiri abundente de dulci fantasme, de dulci iluzii, generind o stare meditativa, somnolenta. Epitetul dublu negri, vechi zidiri nuanteaza indepartarea in timp si spatiu a eului liric, al carui suflet este ca o zidire. Motivul amintirilor rezida din simbolul greieri, epitetul dublu grele, mingiioase amintiri si metafora se sfarma-n suflet, care creeaza un zbucium sufletesc, invaluit de o stare dezolanta, de o trista amintire persistenta.

Motivul trecerii timpului este accentuat de actiunile simbolurilor zoomorfe: greieri, soareci, care trezesc imediat melancolia si lupta impotriva scurgerii iremediabile a timpului.

Lupta cognitiva se regaseste prin scris. Metonimia suna cleampa determina aparitia iubitei, bucuria iubirii fiind singura care ii poate insufla incredere in viata. Antiteza relevata prin adjectivele opuse, antonimice desarta plina si negru-lumina determina schimbarea radicala a atmosferei si invaluita anterior in pesimism in una activa la ivirea iubitei, care este comparata cu o icoana de lumina, denotind sacralitatea iubirii. Metafora privazul negru al vietii sugereaza ideea unei vieti lipsite de bucurii, una solitara, care devine gratiei iubitei luminata, caci numai ea e in stare sa dea un alt sens vietii intunecate a poetului. In final apare acelasi motiv de trecere a timpului - si mi-i ciuda, eul liric fiind suparat ca timpul ii macina viata, stapindind-o necrutator, pe cind el doreste sa savureze clipele alaturi de iubita. Prezenta des intilnita a formei personale la persoana I -mi, melancolia-mi, data-mi, determina centrarea eului liric, a suferintei lui in atmosfera poeziei.

...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Comentariul Poeziei Singuratate De Mihai Eminescu
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
1 pagini
Imagini extrase:
1 imagini
Nr cuvinte:
485 cuvinte
Nr caractere:
2 504 caractere
Marime:
7.98KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
motive, teme
Predat:
la liceu
Sus!