Comentariu Dan Capitan De Plai

Extras din referat Cum descarc?

Vor trece sute de ani, dar nici odata nu va rasuna numele lui Mihai copilul, Toma Alimos, fara ca ecoul sa vibreze: Alecsandri.
Da! V. Alecsandri, capul poeziei romanesti este si autorul acestei opere: Dan, capitan de plai.
Personalitatea glorioasa a lui V. Alecsandri a optat la crearea si dezvoltarea a numeroase specii literare si a publicat prima mare culegere de poezii populare romanesti: Poezii poporale. Balade (cintece batrinesti) adunate si indreptate de V. Alecsandri in colaborare cu Alecu Russo au au editat acest manual. In el sunt prezentate numeroase creatii folclorice romanesti, si pe prima pagina a acestei carti este publicata Miorita, o balada pastoreasca, care este virful creatiei populare.
Operele lui Alecsandri se pot imparti in trei parti: in prima parte intra pastelurile si poeziile inchinate florilor si anotimpurilor (Legenda ciocirliei, Legenda lacrimioarei, Concert in lunca, Oaspetii primaverii, Zilele Babii etc); in aspect patriotic, care prezinta lupta poporului roman cu cotropitorii (Dumbrava Rosie; Dan, capitan de plai; Grui-Singer etc) si insfirsit a treia categorie prezinta operele orientale, in care intra: Murad Gazi sultanul si Becri Mustafa, Garda seraiului etc. Aceste opere cu aspect oriental ne transporta intr-un tablou vioi al strazilor musulmane.
Opera Dan, capitan de plai este o opera epica, ca specie poem eroic, in care se imbiba istoria cu folclorul, realitatea cu fantasticul. Aici Dan intruchipeaza sentimentul de patriotizm ce zace de secole in inimele fiecarui roman. Il cunoastem pe Alecsandri ca un fantastic autor a multor pastele, dar iata ca in creatile sale apare si un poem cu caracter legendar. Fiind un adevarat patriot a stiut sa ivedentieze spiritul de patriotizm al poporului roman prin personajele pozitive: Dan, un batrin luptator ce locuieste departe in stinci ca soimul singuratic; Ursan, om aspru pletos ca zbirul cu pieptul gros si lat. In acest poem Alecsandri propagandeaza spiritul de patriotizm, si ideea este ca poporul roman si-a manifestat eroizmul in vremurile grele de subjugare cu scopul de a-si obtine independenta. Titlul acestei opere are un sens direct, unde Dan este un capitan al armatei romane.
Batrinul Dan traieste ca soimul singuratic-o comparatie prin care se ividentiaza singuratate persona- geroasa batrinete-epitet, prin dinsul V. Alecsandri doreste sa ne spuna cit de chinuitoare era viata lui Dan la batrinete.
verdea tinerete-metafora in care poetul compara tineretea personajului cu o lunca verde.
Iar muntii, , se-nclinau in departare-personificare, ea este folosita cu scopul de a ne impresiona si de a ne descrie pozitia muntilor.
O, lege-a nimicirei, o! lege nemiloasa! -repetitie, prin repetarea de 2 ori a sub. lege cu adj. nimicirei si nemiloasa ne creaza noua tabloul deplin a cruzimii acestui fenomen.
Isi face-o cruce, pleaca si se coboara-n vale-enumeratie, ea a fost introdusa in context cu scopul de a se arata pregatirea de lupta a eroului ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Comentariu Dan Capitan De Plai
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!