Clasificarea Operelor Epice Opere Epice Populare Basmul Balada Populara Sau Cantecul Batranesc

Extras din referat Cum descarc?

1. Basmul - opera epica narativa in proza, de mare intindere, in care intamlparile reale se impletesc cu cele fantastice, fiind savarsite de personaje obisnuite sau, mai ales, cu puteri supranaturale, care reprezinta fortele binelui si ale raului si din a caror confruntare ies invingatoare fortele binelui (Greuceanu). 2. Balada populara sau cantecul batranesc - opera epica narativa cu elemente descriptiv-lirice, care dezvolta un subiect fantastic, legendar, istoric sau familial, ale carei versuri se canta sau / si sunt recitate acompaniate de un instrument muzical.
3. Legenda - opera epica narativa in versuri sau proza, in care se da o explicatie imaginara unui fapt real, unui fenomen etc.
*legende mitologice (Soarele si luna) *legende istorice (legendele despre Stefan cel Mare) *legende toponimice (Povestea Vrancei) 4. Snoava - opera epica narativa in proza de factura umoristica si de scurta intindere in care se ironizeaza si se face haz pe seama unor defecte omenesti cum sunt lenea, prostia, ingamfarea, minciuna, hotia (Boierul si Pacala). 5. Plugusorul - opera epica narativa in versuri, din categoria colindelor de Anul Nou, care prezinta mulcile agricole in desfasurarea lor si se termina cu o urare adresata familiei.
II. Opere epice culte 1. Basmul cult - opera epica narativa in proza sau in versuri in care, ca si in basmul popular, realitatea este reflectata prin imagini fantastice (Fat-Frumos-din- Lacrima, de Mihai Eminescu). 2. Legenda culta - opera epica narativa in proza sau in versuri, cu acelasi continut ca si legenda populara (Legendele istorice, de D. Bolintineanu). 3. Fabula - opera epica in versuri sau in proza, cu caracter satiric sau moralizator, in care autorul critica anumite defecte omenesti, punand intamplarile pe seama amimalelor, a plantelor sau a unor obiecte - cuprinde o povestire alegorica si morala (Cainele si catelul, de Grigore Alexandrescu). 4. Balada culta - opera literara epica in versuri, cu autor cunoscut, care relateaza intamplari neobisnuite din trecut, de inspiratie istorica, fantastica, legendara sau familiala, savarsite se personaje ale caror insusiri impresioneaza puternic, mai ales prin antiteza (Pasa Hassan, de George Cosbuc). 5. Poemul - opera epica in versuri, de mare intindere si cu o actiune mai complicata decat a baladei, alcatuita dintr-o suita de episoade si avand mai multe personaje reprezentive, in care epicul se imbina cu liricul. Poemul eroic este opera epica in versuri, alcatuita din mai multe episoade, cu unul sau mai multe personaje care sunt insufletite de semtimente nobile si savarsesc fapte marete (Dan, capitan de plai, de Vasile Alecsandri). 6. Anecdota sau bancul - scurta naratiune comica, se caracterizeaza prin prezentarea obiectiva, succinta a intamplarilor si prin spontaneitatea poantei - momentul culminant al unei anecdote, referindu-se la evenimente si comportamente specifice unui anumit istoric ori de actualitate sau unui ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Clasificarea Operelor Epice Opere Epice Populare Basmul Balada Populara Sau Cantecul Batranesc
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!