Cine a fost Bacovia

Extras din referat Cum descarc?

Aici sunt eu
Un solitar,
Ce-a ras amar
Si-a plans mereu.
Cu-al meu aspect
Facea sa mor
Caci tuturor
Paream suspect.
(Epitaf) 
I. INTRODUCERE
Bacovia se proiecteaza pe scena lui provinciala, care tine loc de teatrum mundi, cand ca un ecou docil al spaimei universale, ca victima muta si neputincioasa in fata tiraniei societatii si a neantului, cand ca un revoltat impotriva destinului sau cel putin ca spirit lucid, intampinandu-si conditia cu o demna resemnare. De aici dubla fata a poetului. Pe de o parte, aceea de silueta umila, terorizata, ori de personalitate complet anulata, retrogradata la stadiul unui ghem de nervi al unui obiect dezafectat, al unei umbre fantomatice; pe de alta parte, aceea a insului afisand masca sarcasmului si autoironiei, spre a-si acoperi plansul intern si a preintampina riscul complacerii in poza damnatului. Dincolo insa de aceste posturi cutremurate, transpare chipul unui solicitat deopotriva de nostalgia comuniunii senine cu natura si umanitatea, dar si de ardoarea profetului, blestemand lumea lui ,,a avea" in numele lumii lui ,,a fi". Traversand in fulgere scurte un orizont opac, astfel de accente dau geamatul bacovian timbrul neasteptat al apelului viril la impotrivire si incredere in metamorfoza fericita a omului ca fiinta sociala, daca nu si ca fiinta muritoare.
Poet al esecului si al sperantei resuscitate din cenusa, G. Bacovia se apropie si se desparte de creatorii apocalipselor moderne.
S-a spus ca e, prin formatie, un simbolist, dar isi depaseste epoca, apartinand poeziei romane moderne. E legat strans de orasul natal Bacau, unde s-a nascut in 1881, ca fiu de comerciant. Numele sau adevarat era George Vasiliu. Studiile elementare si secundare le-a desfasurat in orasul de pe Bistrita; studiile superioare, de drept, la Bucuresti si Iasi, cu licenta. Nu a profesat avocatura, ci a fost mic functionar, traind din greu si dedicandu-se poeziei. A fost hartuit mereu, de boala - fapt reflectat in versurile sale sumbre. 
In 1928, se casatoreste cu Agatha Cristescu si se muta la Bucuresti, unde sotia sa era profesoara.
A debutat in "Literatorul" lui Macedonski, insa primul volum "Plumb" apare in 1916, premiat de Ministerul Artelor. Celelalte carti poetice apar destul de rar: "Scantei galbene" (1926), "Cu voi" (1930), "Comedii in fond" (1936), "Stante burgheze" (1946). Versurile sale sunt profund originale, creand asa numita atmosfera bacoviana. Capodoperele bacoviene sunt: "Plumb", "Decembrie", "Lacustra", "Cuptor", "Nervi de primavara", "Amurg violet", "Alb", "Vocale".


Fisiere in arhiva (1):

  • Cine a fost Bacovia.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!