Ce este Europa

Previzualizare referat:

Extras din referat:

,,Ce este Europa? O gandire vesnic nesatisfacuta. Neinduratoare cu ea insasi, cauta fara ragaz doua lucruri: unul este fericirea, iar celalalt, care-i este mai indispensabil, si mai drag, adevarul. De abia si-a gasit o stare parind sa raspunda acestei duble exigente, cind isi da seama ca tine in mina doar provizoriul, doar relativul, si ca nici pe acestea nu le stapineste cu trainicie; iar atunci isi reincepe cautarea disperata, care este gloria si chinul sau. (...) In Europa, oamenii destrama noaptea pinza tesuta ziua. Se incearca alte fire, se pregatesc alte urzeli si in fiecare dimineata rasuna zgomotul razboaielor de tesut care fabrica, trepidind, lucruri noi".

Traim intr-o Europa total schimbata, transformata de-a lungul secolelor, ajungandu-se la o demitizare a majoritatii valorilor morale si nu numai, astfel incat nici in poezie nu mai exista plasticitate si metafora. Intotdeauna in cautarea de modalitati de a se autodepasi si de a afla adevarul, un adevar oniric, nepalpabil dar demn de a fi descoperit intrucat cursa in sine de a ajunge la el devine mai important decat posesia acestuia.

Europa si europenii implicit devin o data cu trecerea timpului din ce in ce mai inchistati in forme fixe, inflexibile, traiesc supusi acelorasi canoane care desi se vor a parea schimbate, acestea se manifesta latent fiind un alter ego al unei presupuse constiinte europene.

In timp ce lumea se "zideste" in jurul "batranei Europe", aceasta are defectul sau calitatea de a se misca lent, pe etape calculate aproape mathematic, cu o rabdare si meticulozitate peste posibil de suportat.

In sinestezia coplesitoare care o data angrenata in jocul evolutiei si al progresului ne depaseste fara ca noi sa opunem rezistenta, pare ca desi efectul vizual controleaza auditivul, pentru Europa scrisul ramane singura metoda de croi viitorul si de a pastra trecutul. Spre deosebire de alte popoare, de p alte continente, noi ne luptam cu morile de vant pana la un anumit nivel iar reusirile noastre par infime din cauza avantului neincetat si indraznetz al celorlalti.

Cand ne gandim la Europa in minte ne apar cuvinte, sintagme precum democratie, diverisitate, drepturi, industrie, ideologii, curiozitate de a calatori, a cunoaste, de a acoperi tot globul, revolutie, acesta la randul ei trebuind a fi inteleasa tot cu sensul sau scopul de progres, egalitate intre barbati si femei. De asemenea aceste trasaturi vin impreuna cu rationalitatea, secularismul, nationalismul, cu muzica polifonica si perspecivele noi in pictura si arte si nu in ultimul rand cu matematizarea stiintei.

Vorbind de faptul ca Europa respecta canoanele si este impregnata de rationalism, apare pe langa intrebarea retorica "ce este Europa? ", "ce numim rational? "

Ratiunea reprezinta de fapt o procedura ce se opune anumitor instante, iar aplicata se obtine acelasi rezultat, important si de retinut este faptul ca ratiunea este de fapt opusul instinctului. Ratiunea inseamna calcul, inseamna precizie, minutiozitate si atentie, gandire rece si neinfluentabila. Aceasta rationalitate de care este condusa Europa este construita pe baza a trei trasaturi,insemnand ca are un character constient, universal si non- contradictoriu.

Europenii au renuntat la mit si s-au axat pe ratiune incepand cu secolul al XVI-lea cand a avut loc trecerea de la mythos la logos.

In definitiv ce este Europa? Este cumulul unor reusite obtinute prin sacrificiu dus pana la jertfa, este proiectia unor idei fixe aproape mecanice ce au castigat lupta cu timpul, Europa este leaganul unei civilizatii nascatoare de arta, cultura, unitate si metoda.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Ce este Europa.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
6/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
564 cuvinte
Nr caractere:
3 077 caractere
Marime:
14.98KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Limba Română
Tag-uri:
europa, ratiune
Predat:
la facultate
Materie:
Limba Română
Sus!