Caragiale - O scrisoare pierdută

Previzualizare referat:

Extras din referat:

I. L. Caragiale, prozator si dramaturg, a fost un observator lucid si ironic al societatii romanesti din vremea lui, un scriitor realist si moralizator. El a folosit cu maiestrie satira si sarcasmul pentru a demasca moravurile societatii romanesti si pentru a crea personaje dominate de o tara, morala reprezentativa tipului si Comedia O scrisoare pierduta de I. L, a fost jucata pentru prima data cu un success rasunator pe scena Teatrului National, din Bucuresti, la data de 13 noiembrie 1884. Comedia este specia genului dramatic, in versuri sau in proza, care satirizeaza intamplari, aspecte sociale, moravuri, prin intermediul personajelor ridicole, intre care se nasc conflicte puternice.

Principalul mijloc de construire a personajelor este comicul, foarte variat in manifestari : comicul de situatie, comicul de caracter, comicul de moravuri, comicul de limbaj, comicul de intentie, comicul de nume.

O scrisoare pierduta de I. L este o comedie de moravuri politice, ilustrand dorinta de parvenire a burghezimii in preajma alegerilor pentru deputati. Pe fondul agitatiei oamenilor politici in campania electorala, se nasc conflicte intre reprezentantii opozitiei Catavencu si grupul de intelectuali independenti si membrii partidului de guvernamant Stefan Tipatescu, Zoe, Zaharia Trahaneche, Farfuridi si Branzovenescu.

Titlul comediei are in vedere pretextul in jurul caruia se dezvolta intamplarile pierderea de catre Zoe Trahanache a unei scrisori de amor care ii fusese adresata de Stefan Tipatescu, prefectul judetului.

Tema comediei o constituie prezentarea vietii social-politice dintr-un oras de provincie in preajma alegerilor pentru Camera, in lupta electorala antrenandu-se fortele puterii, cat si ale opozitiei.

Zoe, sotia lui Zaharia Trahanache - un imporatant personaj politic al partidului de guvernamant pierde din neglijenta, o scrisorica de amor care-i fusese adresata de catre Stefan Tipatescu, prefectul judetului.

Scrisoarea este gasita de Cetateanul turmentat si sustrasa de la acesta de catre Nae Catavencu, adversarul politic al celor de mai inainte, care ameninta cu publicarea ei daca nu va fi sustinut in alegeri. Tipatescu si Zoe vor sa-l determine pe Catavencu sa le inapoieze documentul conpromitator facandu-i diferite promisiuni, dar acesta nu accepta decat in schimbul alegerii ca deputat. Dupa ce Farfuridi si Branzovenescu isi rostesc discursurile electorale, are loc o incaierare intre cele doua tabere, pusa la cale de Trahanache si Pristanda, politaiul orasului, in care Catavencu pietrde scrisoarea gasita tot de Cetateanul turmentat, care, de aceasta data o duce Zoei. Pierzand arma santajului si fiind prins cu o polita falsificata, Nae Catavencu e obligat sa conduca festivitatile in cinstea noului ale de la centru Agamemnon Dandanache. Astfel, totul se termina intr-o atmosfera de sarbatoare si de veselie unanima, in sunetele muzicii.

Fiind o comedie, aceasta opera literara intruneste atat conditiile ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Caragiale O Scrisoare Pierduta
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
945 cuvinte
Nr caractere:
4 905 caractere
Marime:
12.02KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Predat:
la gimnaziu
Sus!