Caracterizarea Vitoriei Lipan

Previzualizare referat:

Extras din referat:

A. 2) Dintre personajele cartii, se impune chipul Vitoriei Lipan, sotia baciului Nechifor Lipan, astfel incat romanulacesta poate fi considerat cartea ce aduce in prim plan figura reprezentativa a unei femei deosebit de energice.

Trasaturile personajului principal al romanului Vitoria Lipan se contureaza treptat, de-a lungul actiunii, in numeroase imprejurari, determinate de nevoia de a afla adevarul asupra disparitiei lui Nechifor Lipan B. 1) a) Portretul fizic al Vitoriei e bine conturat in paginile cartii, in mod direct, atat de catre narator, cat si de catre alte personaje.

Astfel, chiar in primul din cele 16 capitole ale romanului intalnim o schitare a trasaturilor fizice: Ochii ei caprii, in care parca se rasfrangea lumina castanie a parului, erau dusi departe. Atunci cand ajunge la prefect, acesta observa ca Vitoria, nu mai era tanara, dar avea o frumusete neobisnuita in privire. Ochii ii luceau ca-ntr-o usoara ceata in dosul genelor lungi si rasfrante in carligase B. 1) b) Portretul moral al muntencei este impresionant, ramanand viu in sufletul nostru datorita unor insusiri deosebite, care sunt puse in lumina atat in mod direct (de catre narator, de catre alte personaje si de catre personajul insusi), cat si in mod indirect: prin atitudini, gesturi, fapte, limbaj, aspect exterior.

1) Sufletul Vitoriei are ceva din maretia, dar si din asprimea muntilor unde traieste; tot ce intreprinde reliefeaza faptul ca e o femeie apriga, darza, energica, dar si priceputa, harnica, iscusita, cu un deosebit simt practic. Ea stie rostul treburilor gospodaresti si le face fata acestora, mai ales ca sotul ei pleca adesea de acasa, manat de grijile sale de oier. Inainte de a porni in cautarea lui Nechifor, ea randuieste totul cu exactitate, cu iscusinta: il cheama pe gheorghita de la apa Jijiei; in pregateste un baltag. pe care i-l sfinteste preotul din sat, o trimite pe Minodora, fata ei la o matusa care era calagarita la manastirea Varatec, pentru a o sti ferita de primejdii; vinde unui negustor marfurile aflate acasa, pentru a face rost de banii necesari drumului; lasa gospodaria in seama lui Mitrea, argatul, spunandu-i ce are de facut.

2) Vitoria este o femeie intreprinzatoare, stiind sa isi planifice actiunile si sa discute cu oamenii pe care ii intalneste; in acelasi timp, este prevazatoare: pe Gheorghita il inarmeaza cu un baltag, ea poarta pusca lui Nechifor, iar banii ii tine bine ascunsi, platind, in drumurile sale, doar cubani marunti: Nu vreau sa se simta ce am cu mine, ca sa nu ispitesc pe nimeni 3) Ea are o mare credinta in Dumnezeu si respecta cu sfintenie datinile stramosesti. Atunci cand vedeca sotul ei intarzie, merge la preotul Daniil Milies, caruia ii spune,, Acu la Dumnezeu am si eu nadejde, la Maica Domnului si la Sfantul Gheorghe. Te-i ruga pentru mine si ei m-or izbavi. In drum spre Piatra Neamt, ea face popas la Manastirea Bistrita, din comuna Viisoara; aici, ingenuncheaza la icoana Sfintei Ana, careia ii cere ajutorul: Stand umilita si cu fruntea plecata, ii spune in soapta ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Caracterizarea Vitoriei Lipan - Varianta 9
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
567 cuvinte
Nr caractere:
3 047 caractere
Marime:
10.17KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
personaj, caracterizare
Predat:
la liceu
Sus!