Caracterizarea personajului principal din romanul Mara de Ioan Slavici

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Ioan Slavici este un scriitor clasic de secol XIX alaturi de Ion Creanga, I. L. Caragiale si Mihai Eminescu. El a fost considerat creatorul nuvelei si romanului realist, de factura psihologica.

Opera sa cuprinde: povesti, nuvele, romane, teatru si memorii dintre care romane ca: Mara, Manea, Din batrani.

Mara este un roman realist, social, de familie, de analiza psihologica si un bildungsroman. Social deoarece autorul realizeaza o adevarata fresca sociala a satului si targului transilvanean; de analiza psihologica pentru ca accentul este pus pe conflictul interior si este in acelasi timp un bildungsroman deoarece este urmarita formarea copiilor Marei.

Tema romanului surpinde destinul unei eroine feminine care incearca sa obtina o pozitie sociala privilegiata prin harnicie si perseverenta. Aceasta idee este completata si de incercarile Marei de a asigura un trai mai bun copiilor sai, Persida si Trica.

Actiunea romanului debuteaza cu portretul personajului principal si a mediului in care se vor desfasura intamplarile. Mara este o vaduva care avea doi copii si muncea din greu pentru a le asigura un viitor mai bun si un statut social mai inalt.

Luand exemplul altor oameni din inalta societate el o da pe Persida la manastire si pe Trica ca ucenic la bresla cojocarilor.

Ceea ce va schimba cursul romanului este momentul in care Persida il zareste pe Hubar Natl, fiul macelarului Anton Hubar. Cei doi se indragostesc si se intalnesc pe ascuns. Aceste intalniri nocturne fiind urmate de casatoria celor doi si plecarea lor in strainatate. Cei doi se intorc, casatoria fiind un esesc total. Isi fac o afacere in care doar Persida este cea care munceste din greu. Din acest motiv se isca inca o cearta si apoi chiar bataie. Persida pierde copilul si Mara vine sa o viziteze pentru a o consola si a-i da sfaturi.

Dupa un an Persida naste un baiat de care toti s-au bucurat si cu ocazia acestui eveniment s-au strans amandoua familiile dandu-le binecuvantarea copiilor.

Sfarsitul romanului surprinde momentul in care Hubar este omorat chiar de fiul sa nelegitim, Bandi. Mara este peronajul principal al romanului, un personaj eponim, acest lucru dovedindu-se inca din titlu. Cu ajutorul modalitatii de caracterizare directa de catre narator, portretul fizic al Marei este cel al unei femei robuste, pe fata careia se citesc semnele activitatii in aer liber: Muiere mare, spa toasa, greoaie si cu obrajii batuti de soare, de ploi si de vant. Din acest citat reiese ca Mara este o femeie foarte harnica, care tine mult la copii sai incercand din toate puterile sa le asigure un viitor mai bun si un statut privilegiat in societate.

Mediul in care traieste ii trezeste dorinta de a-si depasi conditia si de a se face respectata.

Intelegand ca mijlocul de a urca pe scara sociala este banul, Mara isi organizeaza viata in functie de aceasta putere care, in opinia ei, deschide toate usile. si aduce cei trei ciorapi: unul pentru zilele de batranete si pentru inmormantare, altul pentru Persida ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Caracterizarea Personajului Principal Din Romanul Mara De Ioan Slavici
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
866 cuvinte
Nr caractere:
4 402 caractere
Marime:
10.16KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Predat:
la gimnaziu
Sus!