Caracterizarea Personajului Principal Din Romanul Baltagul

Extras din referat Cum descarc?

Mihail Sadoveanu este cel mai mare povestitor artist al literaturii romanesti, el afirmand ca poporul a fost parintele meu literar. Romanul Baltagul este un adevarat poem al naturii si al sufletului omului simplu, o  in dimensiuni mari (George Calinescu), reprezentand una din culmile cele mai inalte ale creatiei sadoveniene si poate fi comparat cu o adevarata epopee a vietii pastoresti.
Eroina acestuia este Vitoria Lipan, un tip de munteanca de prin partile Tarcaului si Valea Bistritei, o fire voluntara si mai ales neinduplecata in hotararile ei, dictate parca de un destin de crud. La mijloc sta dorinta sa apriga de a stabili adevarul cu privire la moartea naprasnica a sotului si de a face dreptatea cuvenita, comform unor legi nescrise, stravechi, mai tari dect cele impuse de lumea civilizata; Baltagul devenind romanul unui suflet de munteanca (Perpessicius). Figura reprezentativa de erou popular, Vitoria intruneste calitati fundamentale ale omului simplu care se inscriu in principiile etice pe care le apreciaza cel mai mult poporul roman: cultul adevarului, al dreptatii, al respectarii legii stramosesti si al datinei. Ea nu este o individualitate, ci un exponent al sperantei (G. Calinescu) Prin intermediul caracterizarii directe, autorul ii schiteaza portretul fizic: ochii ei caprii, in care parca se rasfrangea lumina castanie a parului. Personificarea ei erau dusi departe sugereaza fatul ca Vitoria era ganditoare, ea amintindu-si de povestile sotului ei si de discutiile lor, deoarece el acum era departe si ii simtea lipsa.
Indirect, prin intermediul faptelor sale, fusul se invartea harnic, dar singur deducem ca era o femeie harnica, insa a carei atentie fusese rapita deoarece suferea ca este singura si astfel incerca sa patrunda pana la el. Dragostea pentru el nu incetase nici o clipa era dragostea ei de 20 si mai bine de ani. Asa-i fusese drag in tinereti Lipan, asa-I era drag si acum. Desi era usor banuitoare, ea avea simtul adevarului si al realitatii, bazat pe increderea in barbatul ei.
Nechifor, sotul ei, spunea ca era asa de apriga si de indarjita, calitati care reies si mai tarziu, prin atitudinea ei fata de domnul David, negustorul, care ramane profund impresionat de ea Daca n-as fi ovrei si insurat, si munteanca asta n-ar avea sot, intr-o saptamana as face o nunta. Munteanca este o buna mama care-si educa cu exigenta copii (scrisoarea, tinuta Minodorei, curatenia, harnicia), pastrand si transmitand obiceiurile stamosesti. Insa ea are atitudini diferite fata de Gheorghita si de Minodora, baiatul fiind preferatul ei: maica-sa il ocotea si-l apara ed cate ori in ochii lui Lipan apareau nuori de vreme rea, Gheorghita era numele care-I placuse Vitoriei, caci era numele cel adevarat si tainic al lui Nechifor Lipan. Prin intermediul faptelor sale, prin faptul ca ea calarea barbateste pe calul din frunte, deducem ca ea era stapana pe puterea si forta ei barbateasca. Tot prin ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Caracterizarea Personajului Principal Din Romanul Baltagul
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!