Caracterizarea Personajului Principal Din Basmul Praslea Cel Voinic Si Merele De Aur

Extras din referat Cum descarc?

Basmul, specie a literaturii populare este dovada sensibilitatii poporului roman si concentreaza o experienta de viata. Basmele ca si celelalte creatii literare au fost create din dorinta de a trece mai usor peste greutatile vietii.
Visand la o lume plina de bogatie in care binele invinge, omul a indurat mai usor rautatea semenilor, greutatile vietii.
Personajul principal al basmului Praslea cel voinic si merele de aur este mezinul (Praslea) imparatului care este ipostaza lui Fat-frumos din basmele romane. Intamplarile narate reprezinta drumul initierii personajului; astfel el va ajunge dintr-un tanar necopt la statutul de imparat. Ca mod de prezentare a personajelor intalnim aici caracterizarea directa cat si indirecta. El e un tanar necopt: Tocmai tu, un mucos ca tine. Vorbele sale il fac a fi modest si atasat de tatal sau: Eu nu zic ca voi reusi. Bunatatea si puterea de a ierta sunt trasaturi evidentiate de vorbele lui Praslea, dar si prin iertarea fratilor lui.
Faptele lui Praslea dovedesc istetimea, pentru a nu adormi el pune doua tepuse, una in fata si ua in spate. Hotarat si curajos porneste pe urmile zmeilor. Neinfricat va ajunge cu ajutorul franghiei pe celalalt taram unde va da dovada de vitejie infrangandu-i pe cei trei zmei. Cand sa urce si el pe taramul de unde venise dupa ce le-a salvat pe fete da dovada de spirit de prevedere si pune un bolovan la capatul franghiei. Ramas singur pe acel taram incearca sa se salveze si datorita bunatatii va fi ajutat de zgripturoaica sa ajunga printre oameni. El da dovada de sacrificiu taindu-si o bucata de carne pentru zgripturoaica sa-si recapete puterile. Intelegand ca rautatea oamenilor e mare, se fereste o vreme sa ajunga la imparatie din spirit de prevedere. Ajuns in imparatia tatalui sau, da dovada de generozitate iertandu-i pe fratii care i-au dorit moartea si lasa pe Dumnezeu sa rasplateasca faptele. Pentru frumusetea caracterului sau el primeste mana fetei mici si imparatia tatalui sau.
...


Fisiere in arhiva (1):

  • Caracterizarea Personajului Principal Din Basmul Praslea Cel Voinic Si Merele De Aur
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!