Caracterizarea personajelor din Moara cu noroc, de Ioan Slavici

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Noutatea si valoarea deosebita a nuvelei Moara cu noroc consta in realizarea personajelor, in analiza psihologica manuita cu atata maiestrie incat justifica apropierea de Dostoievski (Calinecu). Mijloacele de investigatie sufleteasca sunt cele obisnuite, clasice. Analiza porneste, de obicei, de la descrierea generala a starilor psihice ajungand treptat la observatii de mare finete.

Slavici a creat in Ghita cel mai complex personaj din nuvelistica sa, prin zugravirea, pe multiple planuri, a conflictului dintre fondul uman cinstit si dorinta de a face avere prin concesii, intr-o lume a carei lege era suprimarea oricaror sentimente de umanitate. Prin acest personaj, autorul a ilustrat cu o arta desavarsita consecintele distrugatoare ale setei de inavutire. Ghita concentreaza in devenirea sa inteaga problematica a operei, ce sta sub semnul unei idei morale. Nuvela se deschide, astfel, cu replica batranei, mama Anei: Omul sa fie multumit cu saracia sa, caci, daca e vorba, nu bogatia, ci linistea colibei tale te face fericit. Drumul parcurs de Ghita se abate de la acest adevar fundamental, inaintand inevitabil spre un sfarsit tagic. Drama lui Ghita este analizata magistral, noteaza G. Calinescu, si se dezvaluie treptat prin faptele si gandurile lui, din constatarile si opiniile celorlalte personaje. Nemultumit de conditia sa sociala si aspirand firesc spre bunastare, Ghita isi convinge familia sa se mute pentru o perioada la carciuma de la intretaierea drumurilor. Meserias bun si harnic, om bland si cumsecade, ce trudea pentru fericirea Anei si a copiilor, Ghita, de cand s-au mutat la Moara cu noroc, era mereu asezat si pus pe ganduri, se facuse mai de tot ursuz, se aprindea pentru orice lucru de nimic, nu mai zambea ca inainte. Intelegerea cu Lica Samadaul invinge bunatatea sa, iar sentimentul de protectie familiala si dorinta de a parasi locurile acestea blestemate se confrunta cu ispita irezistibila de imbogatire. Desi la prima intalnire cu stapanul acestor locuri incearca sa fie autoritar si darz in fata lui, sa reziste demn la propunerile nelegiuite ale lui Lica, in curand este coplesit de forta acestuia si, in consecinta, accepta sa-i fie partas. Din acest moment, eroul ni se dezvaluie din mai multe perspective: viata lui exterioara (relatiile familiale, activitatea de la Moara cu noroc, prietenia cu Lica) este subordonata si determinata de viata interioara. Actiunile, gesturile si atitudinile lui tradeaza starea de nesiguranta si de incertitudine, de teama si suspiciune care s-a instalat din clipa in care a intrat in cardasie cu Lica.

Incepe acum procesul de instrainare fata de familie. El o indeamna pe Ana sa joace cu Lica: Joaca, muiere, parca are sa-ti ia ceva din frumusete, desi fierbea in el cand ii vedea fata strabatuta de placerea jocului. Fire slaba, Ghita se lasa in voia intamplarilor si pana la urma gaseste ca singura solutie este sa para om cinstit, dar sa fie prieten si cu Lica.

Ghita incepe sa regrete ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Caracterizarea Personajelor Din Moara Cu Noroc De Ioan Slavici
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 606 cuvinte
Nr caractere:
11 048 caractere
Marime:
14.82KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
personaj, trasaturi
Predat:
la liceu
Sus!