Caracterizarea Comisului Ionita Din Iapa Lui Voda Hanul Ancutei

Extras din referat Cum descarc?

Iapa lui Voda face parte din volumul Hanul Ancutei, in care naratorul foloseste povestirea in rama. Povestirea in rama, reprezinta o povestire in interiorul alteia.
In Iapa lui Voda avem doua planuri narative in care se petrec doua actiuni. In primul plan narativ, naratorul obiectiv descrie contextul in care va fi povestita o alta poveste, dar in primul plan se afla si descrierea unor personaje, printre care unul foarte important numit Comisul Ionita-personaj principal, care este narator martor in al doilea plan narativ. Este caracterizat direct de narator si de el insusi si indirect prin faptele sale, limbajul si gandirea sa.
Comisul Ionita este un personaj des intalnit la Hanul Ancutei, o persoana a totstiutoare statea stalp acolo, in acele zile grase si vesele, era un om care stia cum sa creeze o atmosfera placuta si sa atraga ascultatorii se lua la intrecere in talcuirea povestilor pana si cu mos Leonte, asta-i poveste din tineretile mele, pe care as putea sa v-o spun daca ma ascultati, era un am mandru de originea sa, dar si de ceea ce ii apartine eu sunt razas de la Dragosesti, din tinutul Sucevei, cal ca mine n-are nimeni, era un om libertin caruia nu ii placea sa se linguseasca si un om responsabil si demn si de nu mi-o face Voda dreptate o sa-l poftesc sa-mi pupe iapa nu departe de coada, Maria Ta, eu vorba nu mi-o dau iau inapoi, iapa-I peste drum. Totusi din cauza ca este vorbaret in viata ar aveam multe de pierdut vorba multa, saracia omului si pana la urma poate pe cei de la Han nu-i interesa viata lui Ionita Comisul, datorita libertatii pe care o are in vorbire poate fi sanctionat de catre Voda, deoarece nu se cade sa vorbesti asa despre un domnitor. Acest Comis Ionita este caracterizat fizic ca fiind inalt, carunt cu fata uscata si adanc brazdata. In jurul mustatii tusinate si la coada ochilor mititei, pielea era scrijelita in creturi marunte si nenumarate. Ochiul lui era aprig si neguros datorita acestor caractere ne dam seama ca era un om trecut prin viata, puternic caruia i Comisul Ionita desi este un personaj principal, iar aceste tipuri de personaje cam in toate operele sunt vazute cu niste ochi buni, acest Comis poate fi vazut in multe moduri.
...


Fisiere in arhiva (1):

  • Caracterizarea Comisului Ionita Din Iapa Lui Voda Hanul Ancutei
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!