Caracterizare Vitoria Lipan

Extras din referat Cum descarc?

Pornind de la balada populara "Miorita" Mihail Sadoveanu a realizat un roman a carui actiune este se petrece la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea.
Este prezentata lumea patriarhala al satului moldovenesc de la munte in care este prezentata tema cautarii si cunoasteri adevarului.Ttlul este unul semnificativ el reprezinta arma crimei si in acelasi timp arma pedepsei.
Romanul este o scriere memorabila atat prin continut si semnificatii cat si prin personaje cum ar fi Vitoria Lipan.
"Baltagul" reprezinta cartea unei eroine a unui suflet de munteanca in cautarea adevarului.
Vitoria Lipan este o femeie in plina maturitate si este descrisa direct de catre autor, are ochii caprui si parul castaniu din acestea rezultand o frumusete si un farmec de nedescris.Ea este aspra ca mediul ei de viata dar in acelasi timp priceputa si harnica pentru ca are grija unei intregi gospodarii in timp de barbatul ei este plecat dar meticuloasa penrtu ca scoate la vanzare anumite produse.
Vitoria ca mama este grijulie si devotata.Fata de Minodora este mai aspra deoarece ea stie cum e viata de sotie si isi pregateste fiica pentru viata, sa pregateasca mancare, sa faca treburile din casa si sa respecte traditia, femeia ii doreste Minodorei o famile statornica cu un barbat cu gospodarie si cu oi la munte ca tatal ei Nechifor Lipan.
Fata de Gheorghita,Vitoria este mai rabdatoare, grijulie si datorita asemanarii fizice cu a tatalui sau dar si datorita faptului ca Gheorghita o sa ajunga odata sprijinul familiei lui si de aceea este mai toleranta fata de fiul ei.
Axa fundamentala a sufletului ei este dragostea si credinta fata de barbatul ei chiar daca acestia se mai certau din cauza intarzierilor lui Nechifor.Tot din dragoste femeia incepe sa se ingrijoreze de marea intarziere a barbatului ei.Aceasta asteptare ii provoaca un zbucium sufletesc ceea ce o determina de a lua hotararea de a pleca.


Fisiere in arhiva (1):

  • Caracterizare Vitoria Lipan.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!