Camil Petrescu Ultima Noapte De Dragoste Intaia Noapte De Razboi

Extras din referat Cum descarc?

Camil Petrescu este un scriitor al perrioadei interbelice, considerat un scriitor total : poet, dramaturg, romancier, eseist cu studii despre drama si roman.
In ciuda diversitatii speciilor literare cultivate, opera lui Camil Petrescu se caracterizeaza prin unitate eul artistic exprima setea de absolut, in iubire in viata sociala; unitatea operei este data de existenta unui personaj original intelectualul insetat de absolut, care traieste cu luciditate, drama incompatibilitatii dintre real si ideal; deznodamantul acestui personajeste de cele mai multe ori sinuciderea. Personajul intelectual impune un stil inalt intelectualist.
Conceptia scriitoruli despre arta sta sub semnul autenticitatii imaginea artistica este mai autenticaai reala decat cea care o inspira; autenticitatea explica anticalofilismul (gr. Calos = frumos) impotriva frumosului artificial, contrafacut.
Idealul de arta autentica si anticalofil justifica aparitia eseului Noua structura a romanului si opera lui Marcel Proust.
Modelul de creatie este scriitorul francez Marcel Proust, creatorul romanului In cautarea timpului pierdut Camil Plasament pedeaza pentru. homodiegetic narat la pers Inregistrare, narator erou, perspectiva naratoriala actoriala, deci subiectiva care asigura imaginea obiectiva, autentica si relativa (v. Titlul capitolului In oglinzi paralele). Timpul nararii este diferit de timpul trairii acronia presupune nararea dupa incheierea intamplarilor, actelor personajelor; timpul trairii este un timp subiectiv, ce presupune intoarceri in timp, dilatare sau concentrare, la dicteul constiintei voluntare caci personajul lui Camil Petrescu retraieste voluntar intamplarile, nu involuntar ca personajul lui Proust.
Inainte de a se fi consacrat ca romancier Camil Petrescu s-a impus ca estetician, element prin care a pledat pentru romanul nou.
Exegeza literara considera romanul lui Constituie Petrescu la granita dintre traditie si inovatie.
Inovatia este data de: Sursa de inspiratie razboiul care dezlantuie crize de constiinta; Personajul intelectualul lucid; Discursul narativ homodiegetic, autenticsi anticalofil; Democratizarea literaturii prin coborarea personajului de pe piedestal, el nu mai este erou, el traieste drama personalape care le rezolva decoperind drama colectiva.
Elementele traditionale sunt totusi multiple: perspectiva este unitara, caci la nivelul unei singure constiinte, a personajului principal, se declanseaza cele doua drame; intoarcerea in trecut si retrairea intamplarilor se face totusi cronologic; la nivelul discursului narativ, introducerea jurnalului este un element modern, dar cu instrumente traditionale.
Romanul este alcatuit din doua carti volume, materialul epic este grupat in capitole; romanul este pluriplan, planurile se interfereaza, desi titlurile celor doua carti ar trimite spre anatomia planurilor.
In cartea a doua, scriitorul Camil Petrescu impune ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Camil Petrescu Ultima Noapte De Dragoste Intaia Noapte De Razboi - Varianta 3
    • Referat.doc

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!