Camil Petrescu - Studiu de Caz

Extras din referat Cum descarc?

Fisa de prezentare biografica a lui 
Camil Petrescu 
(1894-1957) 
Viitorul dramaturg si romancier inzestrat s-a nascut la Bucuresti, dar a ramas orfan de ambii parinti si a crescut la o doica din mahalaua Mosilor. Singur pe lume, micul orfan isi intelege drama si pune burta pe carte, la Scoala primara din Gura Oborului Vechi, apoi ca bursier intern la Liceul Sf. Sava, unde scrie primele poezii. 
Orfanul persevereaza si, in 1913, se inscrie la Facultatea de Litere si Filosofie din Bucuresti. La concursul pentru o bursa ia media cea mai mare. Furtunosul gazetar de stanga N. D. Cocea e modelul sau spiritual (e prototipul viitorului sau erou Gelu Ruscanu) .
In 1916, e mobilizat si pleaca pe front, unde e ranit. Insanatosit, ajunge iarasi in prima linie, dar cade prizonier la unguri. Ambianta razboiului va intra, apoi, in celebrul roman Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi. In 1918 e eliberat din lagar, revenind la Bucuresti. Scrie piesa Jocul ielelor. Isi ia cu brio licenta. E profesor la Timisoara. Devine director al Teatrului National din Bucuresti, iar in 1947 membru al Academiei Romane. Pana la moarte, a primit numeroase ordine si medalii culturale, platind si el tribut realismului socialist. 
Se stinge la 14 mai 1957, la Bucuresti, masivul roman social inchinat lui Balcescu Un on intre oameni ramanand neterminat. Vasta carte e considerata de I. Negoitescu: intreprindere jalnica. 
Opera sa rezistenta ramane cea realizata inainte de razboi, ca si in cazul lui Sadoveanu. E vorba de romanele Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi, (1930) si Patul lui Procust (1933); piesele de teatru Jocul ielelor (1918), Suflete tari (1922) s.a. 
Fisa de prezentare generala a operei 
lui Camil Petrescu
Camil Petrescu este un scriitor extrem de complex ce acopera din punct de vedere artistic mai multe genuri si a carui opera aduce o directie noua in literatura romana - modernitatea - aspect care reiese din orientarea catre cultura apuseana, in mod special cea franceza. Astfel, opera sa are mai multe paliere intre care amintim:
a) Dramaturgie - "Jocul ielelor", "Suflete tari", "Act venetian", "Mitica Popescu", "Caragiale in vremea lui", "Balcescu";
b) Proza - romane - "Patul lui Procust", "Un om intre oameni", "Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi", 
- nuvele - "Turnul de fildes"
c) Memorialistica - "Rapid-Constantinopol-Bjoram", "Note zilnice";
d) Filozofofie si estetica - "Doctrina substantei", "Teze si antiteze", "Husserl" - cu introducere in filozofia fenomenologica;
e) Lirica - "Transcendentalia"; Versuri - "Ideea", "Ciclul mortii".


Fisiere in arhiva (1):

  • Camil Petrescu - Studiu de Caz.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!