Camil Petrescu - Opere de referință

Previzualizare referat:

Extras din referat:

S-a nascut la Bucuresti la 22 aprilie 1894.A ramas orfan de ambii parinti si a crescut la familia subcomisarului de politie Tudor Popescu din mahalaua Obor. Singur pe lume, micul orfan isi intelege drama si pune burta pe carte, la scoala primara din Gura Humorului Vechi, apoi bursier intern la Liceul Sfantul Sava, unde scrie primele poezii.

Camil Petrescu persevereaza si, in 1913, se inscrie la Facultatea de Litere si Filozofie din Bucuresti. La concursul pentru o bursa, ia media cea mai mare. Debuteaza in revista ,,Flacara"(1914), cu articolul ,,Femeile si fetele de azi", sub pseudonimul Raul D.

In 1916, e mobilizat si pleaca pe front, unde e ranit. Insanatosit, ajunge iarasi in prima linie, dar cade prizonier la unguri. Ambianta razboiului va intra, apoi, in celebrul roman ,,Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi". In 1918 e eliberat din lagar, revenind la Bucuresti. Scrie piesa ,,Jocul ielelor". Isi ia cu brio licenta. E profesor la Timisoara. Devine director al Teatrului National din Bucuresti, iar in 1947 membru al Academiei Romane.

Moare la 14 mai 1957, la Bucuresti, masivul roman social inchinat lui Balcescu ,,Un om intre oameni" ramanand neterminat.

In cariera literara a lui Camil Petrescu se intrezaresc de departe doua opere ce pot fi catalogate drept capodopere ale literaturii romane : Ultima noapte de dragoste intaia noapte de razboi si Patul lui Procust.

Acestea au avut forta de a se impune si de a le inalta totodata si de a le ridica la lumina si pe celelalte opere ale lui Petrescu.

Doua mari paradoxuri au marcat, intre altele, in opinia noastra, cariera de scriitor a lui Camil Petrescu: primul este legat de caracterul "anticalofil", iar cel de-al doilea, de prapastia deschisa, pe parcurs, intre consideratiile sale teoretice si opera in sine.

Cat de departe se afla Camil Petrescu de sensul ori-ginar al termenului? A fost sau nu, intr-adevar, un anticalofil, sau un ,,calofob", cum 1-a numit Serban Cioculescu?

Raspunsul e unul singur: indubitabil, in realitate, el a fost un estet, un mare iubitor de frumos, dovada fiind scrierile lui in proza (peisajele, descrierile in spirit ro?mantic, portretele, plasticitatea imaginii si

Bibliografie:

- Dictionar de literatura romana .Scriitori, reviste, curente(Coordonator D.Pacurariu), Bucuresti, Editura Univers,1979.

- Petrescu,Camil,Patul lui Procust ,Bucuresti , Editura Eminescu,1978.

- Petrescu,Camil,Ultima noapte de dragoste,intaia noapte de razboi ,Bucuresti , Editura pentru literatura,1962.

- Simion,Eugen,Scriitori romani de azi,vol. II,Bucuresti,Editura Cartea Romaneasca,1976.

- Balasa,Ariana,Camil Petrescu si paradoxurile actului creator,Craiova,Editura Scrisul Romanesc,2005.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Camil Petrescu - Opere de referinta.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 048 cuvinte
Nr caractere:
5 791 caractere
Marime:
11.46KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
opere, romane, literatura
Predat:
la liceu
Profil:
Umanist
Specializare:
Filologie
Sus!