Camil Petrescu intre Literatura si Economie. Teatru de Idei

Extras din referat Cum descarc?

PRESA LUI CAMIL PETRESCU SI VIATA POLITICA
In articolul "Germanofilul" (1915) al lui Camil Petrescu, contrafacerile de sentimente in scopuri afaceriste, pentru obtinerea unor avantaje materiale in preajma ultimului razboi mondial, sunt criticate, iar in "Unii francofili" (1915) ., Camil Petrescu ataca pe cei care vor Ardealul doar ca sa scurteze drumul pana la autenticul "Moulin Rouge". Aceste articole au mai mult structura unor caractere in sens clasic, cu un plus de incisivitate provenita dintr-o moralitate pura. Ele ataca in genere politica financiara, farsa parlamentara, electorala sau universitara, perfectionismul, nepotismul.
La ziarele "Banatul" si "Banatul romanesc", unde a colaborat pana catre sfarsitul lunii decembrie 1919, articolele cu caracter politic sunt mai numeroase. Unele din ele se refera la politica externa a Romaniei ., altele retin atentia pentru elogiul adus eroicelor lupte de la Marasesti ..
In unele articole politice se fac precizari in legatura cu ce insemna in acel moment a fi membru al partidului national. Scriitorul gaseste ca e anacronic a mai fi membru al acestui partid, la iesirea de sub ocupatia ungara. "A fi astazi membru al Partidului National e pentru cei mai multi a cauta un loc de refugiu, stiindu-se incapabili. E a face din Maniu si Vaida paravanul dupa care sa-ti ascunzi incapacitatea si goliciunea sufleteasca". 
Camil Petrescu era indreptatit sa creada aceasta, deoarece politica se transformase in politicianism. Observatia ziaristului, care urma ca o concluzie la cele spuse pana acum, e formulata in articolul "Opera de eliberare" in care se vorbeste o agonie a politicianismului este oarecum prematura, deoarece aceasta agonie a fost foarte mult prelungita. Cat priveste existenta unor paturi superficiale, rau adaptate, care ar forma corpul politicienilor venali, este specifica in special oricarei perioade ce urmeaza razboiului. Ziaristul nu dezvolta, insa, aceasta observatie pana la proportiile si semnificatiile pe care un Eminescu le-ar fi facut despre "patura superpusa", dar, retine ca un reflex al unui asemenea politicianism s-a dovedit atunci cand deputatii banateni au luat in parlament apararea Banatului.
Sensul articolelor politice semnate de Camil Petrescu in ziarul "Banatul" si in continuarea acestui ziar, incepand cu numarul 78, sub titlul "Banatul romanesc", nu poate fi inteles in afara politicii imprimata de partidele existente atunci. Camil Petrescu, care venea din regat si care participase la razboi, nu putea impartasi ideea autonomiei Ardealului ca Maniu si Vadea, si cand in articolul "Membru al Partidului National", arata nonsensul acestei factiuni, dadea de fapt si solutia pentru continuitatea ei: "Sa adune intr-o istorie toata activitatea lui [Partidului National - n.n] de pana acum, toate zilele de nobila suferinta si de nemarginit devotament. Pe urma sa organizeze energia de care e capabil intr-o noua directie, desfacand vechea randuire de lupta, pregatind o randuire noua pentru o era noua de prosperitate pentru neamul romanesc." Aceasta continuitate in sens real era necesara, in opinia lui Camil Petrescu, si nu transformarea vechilor idealuri in goana pentru interesele personale.
La ziarele "Banatul" si "Banatul romanesc" a colaborat, dupa cum am mentionat in capitolul al doilea ,pana spre sfarsitul lunii decembrie 1919. Spre deosebire de "Banatul" si "Banatul romanesc", "Tara" este un ziar in care atat articolele lui Camil Petrescu, cat si ale colaboratorilor sunt in majoritatea lor articole politice. In primul numar, care aparea la 16 mai 1920, ni se oferea programul ziarului. Se arata ca partidele politice ajungeau la putere cel mai adesea prin demagogie si, contrar acestei obisnuinte, "Tara" voieste sa sublinieze ca programul sau politic nu va fi de simple promisiuni:
"Domnilor, n-avem nici un program... Ba da, avem unul. Iata-l: Vom sili pe toti ceilalti sa-si tina frumoasele lor programe si promisiuni." . 
Asadar este un organ independent, de coloratura popular nationala, care se anunta a fi un fel de observator critic al vietii politice.


Fisiere in arhiva (1):

  • Camil Petrescu intre Literatura si Economie. Teatru de Idei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!