Previzualizare referat:

Extras din referat:

In familia protopopului Gheorghe Dimitriu din Tecuci se naste cel dintai baiat, Calistrat (Aceasta data este acceptata de catre cei mai multi istorici literari si probata documentar. Alti cercetatori, pe baza unor acte privitoare la cariera didactica a lui Hogas sau a unor marturii ale rudelor scriitorului, se opresc la anii 1848, 1849, si 1852, ca an al nasterii viitorului scriitor. Anul 1847 este indicat de catre cei mai multi exegeti ca data a nasterii lui Calistrat Hogas, desi ultimul sau biograf-Vladimir Streianu-conchide ca autorul Parintelui Ghermanuta a vazut lumina zilei in 1848.) Urmeaza primii ani de scoala, mai intai cu un calugar, apoi la scoala publica din Tecuci.

In acest timp institutorul G. Nicoleanu ii schimba numele de familie din Dimitriu in Hogas (dupa numele bunicului). Elevul Calistrat Hogasiu termina cursurile scolii primare din Tecuci, obtinand calificativul eminent. Este inscris ca stipendist la celebra Academie Mihaileana din Iasi, pentru continuarea studiilor, la recomandarea ispravnicului de Tecuci.

Calistrtat Hogas se releva ca un elev foarte bun, reusind sa se distinga intre colegi deosebit de merituosi, precum Alexandru Xenopol, Alexandru Lambrior, Vasile Conta, Gheorghe Panu. A audiat cururile unor mari dascali, cei mai multi dintre profesori la cea dintai universitate romaneasca (Iasi) Grigore Cobalcescu, Titu Maiorescu, V. A. Ureche, G. Marzescu, Stefan Micle.

Viitorul calator prin muntii Neamtului se arata pasionat mai ales de studiul clasicilor greco-latini. Absolvent al Academiei Mihailene, Calistrat Hogas cere la 28 septembrie sa fie inscris ca bursier la Facultatea de filozofie si litere din Iasi, bransa literara. Dovedeste aceeasi pasiune pentru clasici, studiind asiduu pe Dante, Tasso, Arioste, Rousseanu si Voltaire.

Ca student, Calistrat Hogas solicita, ca si A. D. Xenopol si Al. Lambrior, o bursa pentru studii in strainatate, care ii este refuzata deoarece nu era licentiat.

Dupa doi ani de studii universitare, Hogas se prezinta impreuna cu colegii Alexandru Lambrior si C. Dimitrescu-Iasi, la concursul organizat in luna septembrie la Iasi, pentru ocuparea unor posturi la gimnaziile recent infiintate. La 20 septembrie Hogas este numit profesor de partea literara la gimnaziul comunal din Piatra-Neamt, unde va preda pana in 1878. La 17 ianuarie tanarul profesor Hogas se casatoreste cu Elena Gheorghiu.

Calistrat Hogas debuteaza, ca poet, in nr. 5 al ziarului social, economic, comercial, stiintific si literar din Piatra-Neamt, Corespondenta provinciala, cu poezia Legenda lacramioarei, aflata sub vadita influenta a lui Vasile Alecsandri. In acelasi ziar publica si alte legende despre flori, reproduse in scurt timp in Ghimpele din Bucuresti.

1877 1878 1880 1881 1882 1886 1891 1893-1894 1899 1900 Intrand in conflict cu autoritatile locale, Calistrat Hogas este inlaturat de la directia gimnaziului din Piatra-Neamt. Impreuna cu cativa intelectuali ai orasului, Hogas ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Calistrat Hogas - Varianta 2
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 223 cuvinte
Nr caractere:
6 376 caractere
Marime:
11.32KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
Calistrat Hogas, literatura, scriitor
Predat:
la gimnaziu
Sus!