Cainele Si Catelul Demonstratie Ca Este Fabula

Extras din referat Cum descarc?

Plan: 5 caracteristici ale fabulei cu exemple; morala fabulei; mijl artistice; momentele actiunii; versificatia; in ce fel se face simtita prezenta naratorului.
Cei doi protagonisti ai subiectului sunt cainele si catelul. Un dulau pe nume Samson, stand de vorba cu un bou oarecare condamna unele animale (lupii, ursii si alte cateva) deoarece se lauda cu originea lor nobila. Incantat de aceasta atitudine, Samurache se adreseaza celor doi cu apelativul fratii mei dar acest lucru il infurie pe Samson care vrea egalitate, dar nu pentru catei. Fabula este o specie a genului epic, ce contine o scurta povestire alegorica, in versuri sau in proza, in care sunt satirizate defecte omenesti, cu scopul de a le indrepta. Personajele fabulei sunt luate din lumea animalelor, plantelor si sunt inzestrate cu insusiri omenesti.
Cainele si catelul este o opera epica si reprezinta o scurta naratiune in versuri, deoarece autorul povesteste o intamplare la care iau parte personaje din lumea animalelor care simbolizeaza tipuri umane.
Actiunea se desfasoara intr-un anumit spatiu si anume intr-o curte, care simbolizeaza societatea.
Actiunea se desfasoara si intr-un anumit timp, daunazi, care simbolizeaza timpul contemporan poetului, dar si cel prezent.
Opera este conceputa ca o mica sceneta cu 3 personaje: Samson dulau de curte, un bou oarecare si catelul Samurache. Samson si Samurache sunt prezentati in antiteza.
Principalul mod de expunere este dialogul, desi este o opera epica. Intalnim si naratiunea care se imbina cu dialogul.
Opera prezinta defectele omenesti puse pe seama animalelor. prin intermediul alegoriei.
Samson reprezinta omul parvenit, care doreste sa ajunga in inalta societate.
Samurache reprezinta omul naiv si cinstit, care crede tot ce aude.
Boul reprezinta omul lipsit de opinie, care nu are nici o parere, deoarece nu intervine in dialog.
Prin personificare, animalelor le se atribuie insusiri omenesti.
Naratorul isi exprima atitudinea critica fata de cele prezentate prin intermediul moralei. Morala ar fi ca astfel de atitudini, ca cele prezentate, se intalnesc si in randurile oamenilor si de aceea oamenii trebuie apreciati dupa fapte, nu dupa vorbe. Nu trebuie sa ne incredem in spusele celor mari si puternici: Aceaste intre voi adesea o vedem/ Si numai cu cei mari egalitate vrem. Versurile sunt unele lungi si altele scurte, masura este inegala si rima imperechiata.
Deoarece Cainele si catelul prezinta caracteristicile fabulei, se poate aprecia ca apartine acestei specii.
...


Fisiere in arhiva (1):

  • Cainele Si Catelul Demonstratie Ca Este Fabula - Varianta 1
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!