Cainele Si Catelul Demonstratie Ca Este Fabula

Extras din referat Cum descarc?

Grigore Alexandrescu este unul dintre scriitorii reprezentanti ai epocii de dinaintea Revolutiei de la 1848, in opera caruia elementele romantice se imbina cu cele clasice. A ramas in constiinta posteritatii prin fabulele sale in care, indirect, a luat atitudine fata de moravurile societetii timpului sau. Fabula este o scurta povestire in versuri sau in proza, unde scriitorul, folosind procedeul personificarii animalelor, satirizeaza moravuri, defecte, mentalitati sau vicii umane cu scopul de ale indrepta.
O astfel de creatie literara este si Cainele si catelul. Este o opera epica, deoarece este povestita o intamplare, pusa pe seama animalelor, iar firul narativ se desprinde din dialogul dintre personaje.
Tema fabulei vizeaza vicii si moravuri umane. Meritul scriitorului este acela de a infatisa atitudini general-umane (tipologice) , intalnite in diverse imprejurari: dorinta de parvenire, naivitatea, prostia, minciuna.
In expozitiune, se ofera indicatii vagi despre locul si timpul desfasurarii actiunii, in schimb, se prezinta detalii asupra personajelor implicate (un bou oarecare, Samson, dulau de curte, ce latra foarte tare si catelul Samurache) Intriga, momentul declansator al actiunii, surprinde personajele (Samson si boul) intr-o disputa asupra conceptului de egalitate. Desfasurarea actiunii cuprinde o segventa scurta. Incantat de cele auzite de la Samson, despre egalitate intre dobitoace, un catel, Samurache, intervine in discutie, exprimandu-si sincer adeziunea fata de ideile afirmate.
Punctul culminant se declanseaza rapid, prin interventia dura a dulaului, in momentul cand Samurache are curajul sa-i numeasca fratii sai pe interlocuitori. Samson plin de manie, il apostrofeaza, precizand diferenta de rang dintre el si bou, pe de o parte, si catelul Samurache, pe de alta parte, promitandu-i o bataie pe care s-o pomeneasca. Invectivele lichea nerusinata, potaie il fac sa se retraga umilit.
Deznodamantul este preluat de morala sarcastica, la adresa comportamentului uman, ipocrit si parvenit Un procedeu specific de caracterizare, in fabula, este chiar numele personajelor. Acestea se pot incadra intr-o anumita tipologie, in functie de comportamentul lor.
Samson simbolizeaza demagogia, aroganta, infatuarea si incultura. Prin numele sau cu rezonante mitice, Samson sugereaza puterea, dar este nemultumit de pozitia lui sociala si, de aceea, doreste sa parvina. Pentru aceasta, tine discursuri demagogice in fata unor persoane cu putere (un bou oarecare), incercand insinuant sa-l convinga. El afiseaza o falsa modestie, foloseste un limbaj bombastic, scriitorul caracterizandu-l direct in secventa prezentarii personajului: dulau de curte ce latra foarte tare. Ceea ce sustine este fals, iar, la interventia neasteptata a lui Samurache, dulaul demonstreaza un comportament agresiv si dispretuitor.
Samurache reprezinta naivitatea si credulitatea, slabiciunea si limita intelectuala. Grupul de sunete che din ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Cainele Si Catelul Demonstratie Ca Este Fabula - Varianta 2
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!